Kategorier
Kulturkoll

Japanskt mode

linje-johanna

När ni tänker på japanskt mode kanske det är dockliknande Lolita-flickor ni tänker på. Det är en trend som spridit sig långt utanför Japans gränser. När jag tänker på japanska designer och mode tänker jag på tre tungviktare (inte en sumoreferens dock) som har varit med länge och även de påverkar modevärlden. Det är Issey Miyake, Yohji Yamamoto och Rei Kawakubo som jag syftar på.

Våren 1983 inleddes det som i modevärlden kom att kallas för den japanska vågen. I Paris  under dess modevecka (som kan ses som modevärldens Mecka) visade de speciellt inbjudna designerna Rei Kawakubo och Yohji Yamamoto sina kommande kollektioner. De chockade publiken genom att enligt publiken vara färg- och formlösa. Det blev en kollotion med dåtidens ideal. Öst mötte väst och modet blev på riktigt internationellt. Nu tog modevärlden på allvar in fler infallsvinklar och det var inte bara med influenser från andra delar av världen nu fick designers från andra delar av världen än Europa och USA vara med i leken.

Issey Miyake Även om dessa två designers kan ses som föregångare var det en annan japan som kom in i modevärlden nästan tio år tidigare. Han heter Issey Miyake och hans design går bäst att beskriva som textil origami. Kläderna ser vikta ut och har formationer som går långt utanför de västerländska snitten. Miyake är skolad både i Japan och i Frankrike och även om han kunde det tekniska kring klädskapande från väst så valde han att hans kläder skulle ha österländska snitt. Steve Jobs är förutom sina tekniska produkter även lätt att komma ihåg för sin svarta polotröja som han hade jämt. Den var specialskapad till honom av Miyake.

Yohji Yamamoto Yohji Yamamoto är känd för sitt avant-garde snitt på sina kläder. Avant-garde står för just att flytta fram gränserna och komma med något nytt. Och just detta gjorde och gör Yamamoto, hans kläder är ofta överdimensionerade, draperade och svarta. När han kom in i modevärlden var det mer dressat, hudnära och raka linjer. Hans kläder böljar och känns mer lekfulla och på så sätt går det att se att hans stil står för något annat som många sedan har tagit efter.

Rei KawakuboRei Kawakubo är grundare till klädmärket Commes des garçon och den japanska designer som jag hade bäst koll på när jag började göra efterforskningar inför det här inlägget. Märket grundades i början av 70-talet och då sågs hennes design som anti-fashion. Kläderna såg slitna och trasiga ut tyckte etablissemanget och de tyckte att hon ifrågasatte uppfattningen om vad skönhet och mode skulle vara och det såg de inte på med blida ögon. Då gick kläderna mest i svart, grått och vitt men under 80-talet togs andra färger in. När jag tänker på hennes design tänker jag på hjärtan, prickar och ränder. 2008 var hon gästdesigner för H&M och då valde de att fokusera på just hjärtan, prickar och ränder men hon har andra snitt på sina kläder med som mer liknar det Miyake och Yamamoto men är mer stela och oformliga.

När den japanska vågen kom då på 80-talet kom den för att stanna. Idag har dessa tre designer satt sitt avtryck inom mode och de har andra designers som inspireras av dem långt utanför Japans gränser.

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.