Ja visst gör det ont när knoppar brister eller vårutgivningen är här

helena-top

Undertecknad har i sedvanlig ordning tänjt en del på temat. Jag tänker att bryta ny mark behöver väl inte vara så vansinnigt stort och långt in i framtiden och inte heller så långt tillbaka i dåtiden. Vårutgivningen har startat och jag har försökt att få en överblick över vad som komma skall inom litteraturen. Vad kan locka denna mörkervurmare a.k.a. eländesläsaren? Nedan listar jag ett urval av det som väckte min nyfikenhet lite extra. Har jag missat något guldkorn, så kommentera, så hjälps vi åt att sondera vårutgivningen. Så här i skrivande stund kan jag tämligen fort konstatera att listan blir ganska lång, vilket gör chansen att hinna läsa allt är en utopi, men, men.

Musan av Jessie Burton, Modernista

”Levande och stark skildring av motsättningarna i Spanien före inbördeskriget, briljant om kvinnor som begränsas av sin tids fördomar.” Lotta Olsson, DN  Tja, what’s not to like?!

Eileen av Ottessa Moshfegh, Modernista

”Eileen håller på att förtäras av bitterhet och självförakt, och kompenserar sina dystra dagar med perversa fantasier och drömmar om att fly till storstaden. Samtidigt fyller hon sina nätter och helger med snattande, förföljelse av en fängelsevakt vid namn Randy, och med att städa upp efter sin pappas alltmer förvridna fyllor.” Eileen låter som en huvudperson att gilla att ogilla.

Här kommer natten av Charlotte Aquilonius, Modernista

”Här kommer natten är ett skräckromantiskt äventyr från ett Stockholm i frostnupen kråsblus, en samtidshistoria som trotsar tiden, om möjlighet och verklighet, om girighet, kärlek, längtan och svek. En roman för alla vuxna i slukaråldern.” Med den säljtexten så är jag såld.

Eliza och hennes monster av Francesca Zappia, Modernista

Enligt förlaget så är denna ”En stark och gripande ungdomsroman, rikt och originellt illustrerad med seriestrippar och skärmdumpar. En perfekt bok för alla som älskar Noelle Stevensons Nimona och Rainbow Rowells Fangirl.”

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall, Albert Bonniers förlag

”Låt oss hoppas på det bästa är en gastkramande uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet: med kärleken och föräldraskapet och den moderna relationen och dess inneboende förväntningar.” Japp låter som en bok för eländeseländesläsaren.

Inkräktare av Tana French, Albert Bonniers förlag

Jag gillade French En hemlig plats skarpt och vill så klart läsa kommande bok.

Hunger – Historien om (min) kropp av Roxane Gay, Albert Bonniers förlag

Om Gays Bad feminist skrev jag: ”Jag blir så jäkla provocerad av Roxane Gays Bad feminist. Så förbaskat irriterad och på samma gång såväl fascinerad som avundsjuk (for the record: in a good way!).” Jag har väntat att Hunger ska komma ut på svenska och nu är det äntligen dags.

Släpp ingen jävel över bron av Alexander Cavalieratos, Albert Bonniers förlag

”Släpp ingen jävel över bron är en episk roman om krig och kärlek, om ett Sverige i beredskap och alla de hemligheter krig föder.” En av vårens debuter, som triggar nyfikenheten.

Harungen av Ina Rosvall, Albert Bonniers förlag

”Harungen är en suggestiv debutroman om en kvinna som överskrider gränser, och om vår eviga fascination inför det okontrollerbara.” Också denna är en av vårens debuter.

Rökridå av Krysten Ritter, Southside Stories

Jag ska vara ärlig – jag är sjukt nyfiken på denna på grund av att det är just Krysten Ritter. Hon är så cool skådespelare och jag hoppas att hon även är en cool författare.

Själasörjaren av Christine Falkenland, Wahlström & Widstrand

”Renhet, ondska, begär.” Ärligt talat har jag inte läst något av Falkenland, kan vara dags att ändra på det.

Häxyngel av Margaret Atwood, Wahlström & Widstrand

Atwood är ju Atwood

Den som är värd att bli älskad av Abdellah Taïa, Elisabeth Grate Bokförlag

”Den som är värd att bli älskad är en drabbande brevroman i vilken författaren utforskar ondskans ursprung och skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv.” I detta citat finns mycket för mörkervurmaren och tillika historienörden att bli nyfiken på.

Innan du går av Clare Swatman, LB förlag

”Nu är han död och allt är för sent. Eller är det inte? Genom en rad nedslag i deras gemensamma liv återupplever Zoe tillfällen då hon kanske borde ha agerat annorlunda.” Boken benämns som underbar kärlekshistoria och då brukar jag vanligtvis dra öronen åt mig, men tja vad säger man – en mörkervurmare behöver ibland få se ljuset.

Plåtmannen av Sarah Winman, LB förlag

”Ellis och Michael är tolv år när de blir vänner och under en lång period är det bara de två. De cyklar runt på gatorna i Oxford, upptäcker poesi och simmar i floden. Och en dag upptäcker de att den här vänskapen är så mycket mer än vänskap.” Den här beskrivs istället för en ”nästan kärlekshistoria”, så ja nog borde den passa undertecknad.

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi, LB förlag

”Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar.” Fascinerande, intressant och skrämmande.

Du ska resa till de nio kontinenterna av Xiaolu Guo, Alfabeta förlag

”Det är en stark skildring av att växa upp som kvinna i ett land där flickor väljs bort vid födseln, av att vara konstnär när censuren är ett ständigt hot – och av att vilja vara lojal mot sina rötter och på samma gång fly dem.” Detta är en självbiografisk bok av författaren och filmskaparen Xiaolu Guo och den låter onekligen väldigt intressant ur flera perspektiv.

De sju goda åren av Etgar Keret, Brombergs förlag

Älskar Keret. That´s a fact.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, Lavender lit

Lite sötsliskigt romantiskt glitter för att bejaka ytterligheterna och inte stanna allt för länge i mörkret.

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed, Lavender lit

”En terrorattack drabbar staden hon bor i, och det visar sig att den huvudmisstänkte delar efternamn med Maya och hennes familj. Människorna i deras närhet blir plötsligt fyllda av fruktan och hat, och Mayas liv förändras till oigenkännlighet.” Och för att motverka allt för mycket sötsliskig romantiskt glitter.

Döden är inget skämt av Karl Modig, Lilla Piratförlaget

Enligt förlaget är boken full av svart humor. Jag med!

Livet i en skokartong av Liv Marit Weberg, Vox by Opal

Älsk på titeln! ”en historia om en tjej som trivs bäst i sitt eget sällskap. Men samhället vi lever i kräver att man deltar, och för det behöver man kunna klura ut de sociala koderna. Även om de ibland kan vara svåra att förstå sig på.!

Summer av Monica Sabolo, Sekwa förlag

”Det är het sommar vid Genèvesjön där nittonåriga Summer är på utflykt med sina tre bästa vänner och sin femtonåriga bror Benjamin. Plötsligt är Summer försvunnen och det enda hennes bror minns är att hon försvinner in mellan ormbunkarna.” 24 år går och Benjmanin bestämmer sig för att söka hjälp att minnas.

Plågsam kärlek av Elena Ferrante, Norstedts

Jag månne vara den endaste endaste i hela världen som inte har läst Ferrante. Någon mer?

Jag går och lever av Mirja Unge, Norstedts

”Tove rör sig liksom viljelöst mellan den fasansfulla högstadiemiljön som präglas av övergrepp, kaos och pennalism, hemmafester hos skitiga killar i skitiga hus med bedövande sprit, och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt. I byn bor de samhällsfrånvända, dårarna och andra udda existenser.” Kan det låta mer Fanny?

Mördarens mamma av Ida Linde, Norstedts

En mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom, åker till anstalten för att upprätthålla kontakten och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra.”

Händelsehorisonten av Balsam Karam, Norstedts

Ännu en debutant. ”Milde är en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Dit har de deporterats, där lever de utan rättigheter och under svåra omständigheter. Men Milde är upprorisk.”

Gökungen av Frances Hardinge, B Wahlströms

”Gökungen är dels en krypande, suggestiv skräckberättelse i gränslandet mellan det övernaturliga och verkliga – dels en gripande skildring om en familj i sorg. Det är också en berättelse om frigörelse; att växa upp och hitta sig själv.” Tja jag har ju börjat så smått vandra på skräcklitteraturens krokiga stig.

Rich boy av Carline Ringskog Ferrada-Noli, Natur & kultur

Boken ”spänner över hela nittonhundratalet och gestaltar villkoren för tre generationers kvinnoliv. Det handlar om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver.”

Det grå hotellet av Curtis Dawkins, Natur & kultur

En väldigt intressant novellsamling ”om livet i ett amerikanskt fängelse, som tar oss bortom tv-klichéerna. Författaren Curtis Dawkins sitter i fängelse på livstid. 2004, fyra år efter att han tagit en universitetsexamen i litterär gestaltning, mördade han en man.

Vaggvisor av Leïla Slimani, Natur & kultur

”Barnfickan Louise, en äldre fransyska som valts ut med omsorg, har kommit in i deras liv och förändrat det. Tack vare henne har Myriam kunnat återuppta sin juristkarriär och hon och maken Paul lägger tacksamt sina barn i hennes händer.
Lika beroende som de blir av Louises hjälp, lika instängda känner de sig efter ett tag.” Lite handen-som-gungar-vaggan-vibbar minsann.

Nu återstår bara den lilla detaljen läslust, lästid och läsro.

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →