”…och i Norrland blir det snö, tackåhej”

Lotta
Det är förstås inte en slump att det här inlägget med Norrlandsvinkel kommer i slutet på veckan. Det är så det brukar vara. Om det blir lite tid över i vädersändningen så nämner man Norrland i svepande ordalag och gör ingen större skillnad på Gävle eller Kiruna.

Det där n-ordet förresten, det får man inte säga. Ja, ni vet vilket n-ord jag menar. Norrlänning. Man säger istället norrbottning, västerbottning, Pitbo, Bodensare och så vidare. Jag hänvisar till den vetenskapliga undersökning som VK gjorde i våras ”Är det okej att klumpa ihop allt ovanför Stockholm som Norrland?” Svaret är förstås nej. Min landsända är så undanskuffad, bortglömd och missförstådd som det är, vi har mindervärdeskomplex trots att vi absolut inte borde ha det. Det finns blomstrande regioner i Norrland, såväl som utflyttningsbygder, precis som det gör i resten av Sverige, men bilden som sprids är ofta förenklad och snäv. Och stereotyp. Både när det gäller Norrland och Norrbotten och norrlänningar. Man är lite mer bakåtsträvare, lite trögare, lite tystare, lite mer macho, lite mer bidragstagare, lite gnälligare, Jägarna är en dokumentär och kulturskymning råder.

Men trots allt så har ju vårt allra nordligaste, finaste, vackraste och bästa län Norrbotten vaskat fram en hel del fina författare. Här kommer några lästips:

Tove Alsterdal. Född i Malmö men med rötter i Tornedalen. Jag tycker särskilt mycket om hennes I tystnaden begravd som på pricken skildrar det norrbottniska och tornedalska, och så är det en ruggigt bra thriller också.

Peter Englund. Född och uppvuxen i Boden, Augustprisvinnare, ledamot i Svenska akademien och före detta ständig sekreterare. Det kan ju nästan inte bli finare.

Åsa Larsson. Uppväxt i Kiruna. Flerfaldigt prisad deckarförfattare, jag tycker väldigt mycket om miljön, naturen och språket i hennes böcker. Hon är också medförfattare till den populära PAX-serien som ungefär alla 9-10-åringar slukar. (Och Carolina)

Ann-Helén Laestadius. Född i Kiruna och kanske mest känd för den prisade ungdomsromanen Sms från Soppero. Hon har också skrivit reportageboken Bromsgatan – vi som bodde på gårdarna som handlar om stadsflytten av Kiruna.

Andrea Lundgren. Uppväxt i Boden och författare till den magiskt vackra Glupahungern.

Liza Marklund. Född i Pålmark utanför Piteå och kanske mest känd för sina Annika Bengtzon-deckare.

Eyvind Johnson. Född och uppväxt i Boden och tilldelades nobelpriset i litteratur 1974. Nu läser jag inte nobelpristagare och har därmed inte läst Johnson men klart han måste med på min Norrtoppenlista. Det verkar inte som att Kulturkollos mesta nobelprisvurmare Linda eller Anna heller har läst honom? (I alla fall inte bloggat om det?) Passar på att skicka en liten utmaning till er båda, vem blir först att läsa?

Mikael Niemi. Född och uppväxt i Pajala och författare till bland annat Populärmusik från Vittula som både tilldelades Augustpris och blev en publiksuccé. Personligen har jag dock svårt för Niemis humor men den tilltalar uppenbarligen många. Jag tycker betydligt bättre om hans berättande i katastrofromanen Fallvatten. (Helena var dock inte förtjust).

Kulturbonus:
Staffan Westerberg. (Varning, klicka på länken på egen risk) Finns det någon som gjort större intryck på kultursverige och en hel generation svenskar än denne Luleåfödde regissör, författare, skådespelare och allkonstnär? I think not.

Så kom inte och säg att vi inte vet vad kultur är uppe i Norrbotten.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

7 tankar på “”…och i Norrland blir det snö, tackåhej”

  1. Tog du med Petra Östergren också? Hennes böcker är bra!
    Några nya tips på författare från mitt län fick jag också *tack*
    Ge mig en pitpalt så hoppar jag över älva *ler*
    Säger aldrig att jag bor i Norrland för jag bor kring lite utanför kusten i Norrbotten/kram

  2. Så’n tur att vi haft två inlägg om författare från Västerbotten den här veckan på Kulturkollo då 🙂 Aj, aj, hoppas verkligen inte att jag skrev norrlänning i något av dem … Mvh medlemmen som inte varit norr om Åre.

Kommentarer är stängda.