Kategorier
Evenemangskoll

Ett pris som gör mig kluven

Linda

Trots att Baileys Women’s Prize for Fiction är ett av Storbritanniens mest prestigefyllda litteraturpriser är det ett ganska kontroversiellt sådant. Till exempel har författaren A S Byatt kallat det för ett sexistiskt pris. Frågan är om det är mer sexistiskt med ett pris som erkänner att det endast ges till ett kön, än andra som på pappret är öppet för alla, men i praktiken främst ges till män. Samtidigt har Byatt en stor poäng, visst är det dumt att lägga så stor vikt vid kön. Synd att det är så vanligt.

På många sätt är Baileys Women’s Prize for Fiction mitt litterära favoritpris, men samtidigt skaver det lite. Ska det verkligen behövas ett separat pris för att kvinnors litterära verk ska få den uppmärksamhet de förtjänar? Tyvärr blir svaret ja och det är därför jag aldrig missar att kika lite extra på vinnarna och inte de långa och korta listorna, till just Baileys Women’s Prize for Fiction. Kärt barn har många namn förresten, för mig kommer det ta ett bra tag att sluta kalla det Orange Prize for Fiction.

I år fyllde priset 20 år och det senaste årets bästa pristagare röstades fram av läsarna. Vinnaren blev, inte så oväntat, Half of a yellow sun av Chimamanda Ngozi Adichie, som fick priset 2007. Det är också en av få vinnarböcker jag faktiskt läst. Listan på böcker jag tänkt att läsa och faktiskt ibland även påbörjat, kan dock göras lång. Här finns en lista på alla 20 vinnare och bland dem finns personliga favoriter som Zadie Smith, Lionel Shriver, Carol Shields, Andrea Levy och Ali Smith, men också några författare jag inte riktigt förstått storheten med, som Marilynne Robinson och några jag är riktigt nyfiken på. Jag har länge tänkt läsa alla vinnarböckerna och jag inser ju att det aldrig kommer att hända. Jag utmanar dock mig själv att läsa en trio vinnarböcker under det närmaste året. Det kommer säkerligen sluta med att jag läser helt andra böcker, eller i alla fall andra böcker av samma författare. Det kan väl vara okej tänker jag. Det är ju andra året vi kör det här temat, så kanske kan jag redovisa nästa år vid den här tiden.

Här är min utmaningstrio:

A spell of winter av Helen Dunmore (vinnare 1996)

The Lacuna av Barbara Kingsolver (vinnare 2006)

May we be forgiven av A M Holmes (vinnare 2013)

 

Vilken är din favorit bland de tidigare vinnarna?

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Ett pris som gör mig kluven”

Ja, det är helt klart ett pris som fortfarande behövs. Jag har inte heller läst många av vinnarna, endast En halv gul sol och den hemska, hemskt spännande, hemskt bra Vi måste prata om Kevin.
Jag vet att prispengarna måste komma någonstans ifrån, men just BAILEYS känns… så ovärdigt. Och att man lägger upp recept på prisets sida etc. Egentligen är det väl inte värre smygreklam än t.ex. Tele 2 arena men… det känns billigt. Förlåt!

Håller med om att just Baileys känns extra illa. Orange är ju ett telefonbolag, men klingar inte alls lika illa.

Stängt för kommentering.