Kategorier
Kulturkoll

Vinter med Kulturkollo #vinterdvala

Linda
Just nu befinner jag mig verkligen i en period när jag önskar att det funnits tid att faktiskt gå i ide. Vinterdvalan gör det svårt att fungera normalt och trots att jag varit glad åt snön vill jag bara ha lov. Eftersom jag har varit lite bakvänd och kört sommartema två av mina ord, tänkte jag idag därför bjuda på en film med vinterkoppling, som kanske kan få mig och er att omfamna vintertröttheten och njuta lite av mörkret före ljuset.

Sjöfartsnytt regisserad av Lasse Hallström utspelar sig i en liten fiskeby i Newfoundland, där det inte bara är snön som ger en känsla av dvala, utan det karga landskapet över huvud taget. Dit kommer Quoyle med sin dotter. En stukad man som blir en del av någon slags gemenskap. Bäst tycker jag kanske om den galne Beaufield Nutbeem som vägrar nöja sig med sitt enkla liv och vill bygga en djonk att upptäcka världen med. Många fantastiska skådespelare som Kevin Spacey, Rhys Ifans, Julianne Moore, Judi Dench, Cate Blanchett och min  absoluta favorit Pete Postlethwaite bidrar till att göra den här filmen till något alldeles extra. Säkerligen påverkas mitt positiva minne av filmen också av att jag såg den för första gången på en utomhusbiograf på Naxos. En fantastisk upplevelse.

Det konstiga är att jag trots att jag inte gillar vintern något speciellt, gillar att se bilder av och filmer om vintern. Trots allt är det väldigt vackert med snö och is. När det gäller Newfoundland skulle jag väldigt gärna åka dit. Hela Canada lockar faktiskt.

vintermedkulturkollo_logga

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

4 svar på ”Vinter med Kulturkollo #vinterdvala”

Har inte läst boken, men tänkt göra det i tusen år. Story of my life …

Stängt för kommentering.