Kategorier
Grafik- och seriekoll Ungdomsbokskoll

Om det var krig i Norden och andra ungdomsböcker

linje-viktoria

Det finns en pytteliten skrift författad av den danska författaren Janne Teller. Den ser rätt oansenlig ut, ett litet pass med text och bilder inuti snarare än stämplar och information om längd och ögonfärg. Många har läst den, många har använt den i skolarbetet. Har man inte upptäckt den så tycker jag definitivt att man kan slänga en kik på biblioteket, speciellt om man jobbar på en högstadieskola och arbetar med ungdomar.

Det finns många fina saker med den här lilla boken men en av dem är just att den är så kort. Den går att läsa högt eller i grupp under en lektion och sedan kan man ägna tid åt diskussioner kring texten. Det här är nämligen en liten bok som handlar om precis det titeln antyder. Vad hade hänt om det blev krig i Norden? Teller är danska och har arbetat med konflikthantering på internationell nivå. Numera är hon dock författare på heltid. I denna lilla bok så vänder helt enkelt Teller på perspektiven och funderar kring hur vi hade reagerat, vad vi hade fått vara med om, om det hade blivit krig här. Översättningarna är så fiffigt gjorda att även om originalet utspelar sig i Danmark så är tanken att alla översättningar också ska förlägga handlingen till respektive land. Således utspelar sig den svenska utgåvan i Sverige.

Hade vi svultit? Hade vi fortsatt vår vardag som om inget hade hänt? Vart hade vi flytt? Hade vi kommit ihåg våra pass? Hur hade vi fått anpassa våra åsikter och liv efter de länder vi kom till? Hade vi blivit separerade från våra nära och kära? Alla de där teoretiska frågorna blir plötsligt mycket verkligare när de är förlagda till vår egen vardag. Jag hoppas att det gör det lättare för en del att sätta sig in i och förstå hur det kan upplevas för andra, för de som kommer hit.

Det är en ypperlig bok att använda som underlag för diskussion och jag tänker att man absolut inte behöver begränsa läsningen till skolan. Perfekt att ta hjälp av om tonåringen där hemma har frågor och funderingar. Eller på fritidsgårdar eller andra sammanhang där diskussioner kanske redan uppstått.

För de som sedan är intresserad av vidare läsning kommer här tips på andra och lite längre ungdomsböcker på tema krig och konflikter:

Desertwalker” av Wilhelm Agrell (Om en ung killes upplevelser av att komma som frivillig soldat till Irak)

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig” och ”Min systers dotter har många pappor” av Christina Wahldén (Om två unga flickors upplevelser av att fly från krigets Kongo)

”Persepolis” av Marjane Satrapi (Serieromanen som blev film, om att växa upp i Iran efter den islamistiska revolutionen)

Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren” av Lina Ben Mhenni  (Föredömligt kort bok där titeln är mycket beskrivande)

Svenne” av Per Nilsson (skrämmande aktuell om ett maktövertagande i Sverige med många likheter med 30-talets Tyskland)

Så har jag det nu” –Meg Rosoff (Om vardagen för några ungdomar under en påhittad modern konflikt i Storbritannien)

Jag har medvetet valt ut titlar som inte handlar om 2:a världskriget då det finns mängder av bra böcker men de kan förtjäna ett eget inlägg vid tillfälle. Har ni läst någon av ovanstående böcker?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.