Lisa Bjärbo tipsar om mat

linje-kulturkollo

När det gäller mat, kultur och litteratur så är Lisa Bjärbo för tillfället en av de starkast lysande stjärnorna. Hennes och Sara Asks vegetariska kokböcker “Mera vego” och “Ännu mera vego” syns flitigt i sociala medier och är dessutom riktigt bra! Men vad inspirerar en en inspiratör? Vi bad Lisa själv berätta var hon hittar sin inspiration när det gäller mat och matlagning. Alla bilder är från Lisas eget instagramkonto @onekligen.

Lisa Bjärbos Matinspo!

När det kommer till mat och inspiration (och cirka allt annat i livet) har jag en tendens att vända mig mot internet. Åh, internet! Du härliga lilla källa till allt.

Mitt 11809946_1612481182359076_619835234_nbästa är att glo på bilder. Tallrikar rakt uppifrån. Medvetet röriga köksbord. Macarons i närbild. Snyggt spillda pumpafrön mot svart bakgrund.

Jag är medveten om att det vilar en lite trött aura av ”ingen vill veta var du åt till frukost” över stora delar av internet nu för tiden, och att det börjar bli lite töntigt att instagramma ut sin middag. Men se fall jag bryr mig. Jag älskar matbilderna.

Speciellt svag är jag för bilder på temat ”frukost” och temat ”fika”. Men i takt med författandet av två vegetariska kokböcker har också temat ”grönsaker” seglat upp starkt på slutet. Jag råder er att pinteresta runt på ämnet. Det är nästan löjligt vad snygg en simpel rädisa kan vara i händerna på någon som kan fota.

12826095_1656127974639353_1123272991_nDet finns extremt mycket kring mat som är laddat. När Liv Strömqvist skrev i Kära Liv och Caroline att “hela vårt samhälle, just nu, har ju en kollektiv ätstörning. Det kan ju inte ha funnits någon annan tidsepok någon gång där folk har tänkt så mycket på mat, ängslats så mycket kring mat och fotograferat mat i den utsträckning som sker nu.” nickade jag så mycket i samförstånd att mitt huvud höll på att trilla av. Jag tycker att det är för mycket. För många dieter, för mycket snack, för mycket tankekraft spilld på vad vi stoppar i oss. Det går inte att värja sig.

12748488_196650220695116_452850445_nMin strategi för att behålla någon slags matsans i dagens samhälle är den här: Försök ta in det som känns åtminstone pyttelite kul. Välj bort resten. För mig innebär det att jag lagar sånt jag tycker är gott när jag hinner, jag tittar på fina matbilder, jag läser humoristiska och smarta texter från folk som tycker om att äta, och då och då lägger jag upp en bild på instagram med ett bröl i bildtexten om att det faktiskt är astråkigt att laga mat till små barn som tycker att ”maten ser ut som bajs”, och får respons från andra som känner samma. Och så skriker jag högt inne i huvudet varje gång någon börjar prata om dieter. Jag säger inte att det är en hållbar strategi för alla. Men den funkar okej från min priviligierade utgångspunkt just nu.

Här är några blandade tips kring temat mat, plockade direkt från mitt huvud.

Tio instagramkonton med rysligt snygg mat

@sugarandcloth

@local_milk

@skye_mcalpine

@cannellevanille

@gkstories

@signebay

@verdenius

@silverspies

@adelasterfoodtextures

@madamejuju

En svinbra kokbok utan en enda bild:

Tio lektioner i matlagning, av Lotta Lundgren

Och så de här youtubeklippen, där jag och Sara Ask försöker kombinera humor, vegetarisk mat, och väldigt många utklippta pappersbokstäver:

Veckans vegovideo, på meravego.se

http://www.meravego.se/#!veckans-vegovideo/idx9w