Musmos med ägg? Gottgott smörgåspålägg!

Linda
En mus tog en tur i en sjumilaskog.
En räv tänkte: Godis! Dig kniper jag nog!
Vart ska du gå lilla musbruna mus?
Jag bjuder på lunch i mitt nergrävda hus.
Förtjusande vänligt min räv, men o,
Jag ska just äta lunch med en Gruffalo.
En Gruffalo?! Vad är det månntro?
Ett hiskeligt djur är en Gruffalo!

 

Vi kunde den utantill. Läste den i kör hela familjen. Många, många gånger. Jag talar om boken Gruffalon av Julia Donaldson om den lilla musen som skrämmer alla de farligare djuren i skogen med att Gruffalon ska komma. Gruffalon, det hiskeliga djuret som musen själv hittat på, men som plötsligt dyker upp i all sin prakt. Han har hiskeliga betar och klor av stål, hiskeliga tänder (just hiskeliga var ett favoritord för grabbarna O under en period), knöliga knän, knotiga tår och en giftgadd på näsan, sedan fylldes ryggen av lila taggar, som alltid lockade till skratt. Dessutom älskar han att äta helstekt räv, uggleglass, stuvade ormar och faktiskt också musmos med ägg. Men musen låter sig inte skrämmas, utan tar med Gruffalon på en tur runt skogen för att visa att djuren faktiskt är rädda för honom.

Gruffalon är en klassisk berättelse om hur den lilla och smarta, kan lura de större, farligare och kanske inte fullt lika klipska. Bilderna är gjorda av Axel Scheffler och Lars Hellsing har översatt.

Skogen som den mystiska platsen är vanlig i barnböcker. Ett ställe som befolkas av underliga djur, men också av tomtar, troll och andra väsen. Vilka andra barnböcker om skogen minns du?

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “Musmos med ägg? Gottgott smörgåspålägg!

  1. När en liten mus ska ut och gå
    Får hon se sig för så noga så …
    Jag har två absoluta favoritskogar som jag läst om som barn, läst för mitt eget barn och som jag arbetar med nästan varje år i mina klasser. Det är Hakkebackeskogen och Sjumilaskogen. Både berättelserna om Nalle Puh och Klas Klättermus är klassiker som håller år efter år. Och sångerna från Klas Klättermus kan jag texterna till ännu mer än 40 år senare 🙂

Kommentarer är stängda.