Kategorier
Grafik- och seriekoll Kulturkoll

Nu rekläjmar vi tanten va?

helena-top

Kulturtant – nu smakar vi på ordet en stund. K u l t u r t a n t. Mmm visst smakar det gott? Men inte för så länge sedan hade det en något fadd smak i munnen hos undertecknad. I samma veva som åldersångesten gjorde storstilad entré i mitt liv, så gjorde det onekligen lite ont att bli kallad tant. Jag, tant? Nej! I hear you Carolina.

Men sen – Carolina – var det väl kanske bara att inse fakta. Tant är coolt! Tant är någon som har skinn på näsan och som icke räds omgivningens alla måsten och skall. Tant gör vad tant vill. Nobody puts tant in a corner. [och tant skrattar just åt sina egna skämt]

Kulturtant då? Jo, vid ett besök på en bokcirkel på ett bibliotek i grannstaden så fanns de där. Livs levande. Kulturtanterna. Med trähalsbanden, med Gudrun Sjödén-lager-på-lager-stilen och som pratade om veckans kulturkonsumtion, såväl teater, utställningar som djupa diskussioner om litteratur. The original kulturtanten! Tänk att kunna lägga i stort sett all sin tid på detta!

Idag räds jag icke tant-begreppet och kallar mig stolt kulturtant, men med glimten i ögat naturligtvis. Tant har inget med ålder att göra utan med en livsinställning. Plötsligt är jag den som helt ogenerat köper mig en prickig dra-maten-väska, färgar håret tokrött och bär med stolthet mitt fina kulturtantshalsband. Och precis som Elin Lucassi så fint illustrerar nedan så både bloggar jag och dras obönhörligen till bubbelmingel på bokmässan. Glasögonen innehåller dock slipade glas för annars hade jag ju inte kunnat se och hälsa på alla andra fantastiska kulturtanter.

kulturtanter

Bild: Elin Lucassi
Missa inte Elin Lucassi på Instagram @rit_lucass
Kulturtantssmycke: Mind the Book

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

13 svar på ”Nu rekläjmar vi tanten va?”

OK, du får guldstjärna för ”nobody puts tant in a corner”. 😀 😀
Ändå vägrar jag att vare sig reklajma eller vara tant eller kulturtant. Mitt hår är inte assymetriskt, bara något som fastnar i avloppet. Mina smycken är obefintliga. Min närvaro på kulturevenemang är absolut 0. (inte ens de vi själva ordnar på biblioteket…) Mina glasögonbågar är urlakade och härstammar från 90-talet pga palla byta… Min livsinställning är måhända tantisk – jag vet vad jag vill och vem jag är – men bottnar mer i eremitisk som i ”kan jag inte bara få vara ifred och läsa min bok?” Sorry, jag kommer fortfarande inte i tantkoftan.

Haha jag lägger min tantkofta över båda våra axlar nästa gång vi ses. Oss tanter emellan. 😉

Heja oss Fanny! Jag bär mina linnesjok, foträta kängor och silversmycken med stolthet, har en svart dragväska till matvaruaffären och älskar att bokcirkla och blogga och gå på litteraturfestivaler. Bokar i skrivande stund Stockholm Literature och gläds år min fina kofta från jumperfabriken 🙂 Tant for the win #tftw

Haha nu har vi officiellt en hashtagg! Jag är tyvärr fortfarande en wannabe och/eller en hang around till er kulturtanter. Men en dag så… 😀 #tftw

Spännande med alla debatter kring ordet tant som var mer laddat än jag anade. Jag tycker att jag är en tant, fast jag inte passar in i mönstret. Inga klänningar, tyvärr alldeles för få kulturevenemang (om inte pokemonjakt räknas) och ett barn i mellanstadieålder. Jag gillar ordet tant och tänker att betydelsen ändras med tiden, precis som den gör för många andra ord. För mig är tanter viktiga personer man måste lyssna på.

Ja, precis. Det är med en humoristisk glimt som jag säger att vi ska reclaima ordet tant, men lite uns allvar också, vilket reaktionerna visar. Det är mer värdeladdat än vad jag också trodde. 😀

Alltså, det är skillnad på att kalla mig själv tant och att bli kallad tant på spårvagnen av någon käck småbarnsförälder. Kulturtant kan jag däremot absolut tänka mig att vara.

Det är sant. Tantbegreppet kräfva rätt tillfälle för att få rätt klang. 🙂

Stängt för kommentering.