Tid att läsa

carolina-top

Vilken är bästa tidpunkten att läsa en bok? Bra fråga! Jag ska nu göra några nedslag i några Carolina-dygn och se om någon tidpunkt är bättre än någon annan:

12.25, vilken vardag som helst:
Lunch. Den medhavda maten håller precis på att ätas upp, och givetvis läser jag en bok medan jag äter.
Stressfaktor: Hög. Lunchrasten är begränsad i tid och alldeles för snart måste jag gå tillbaka och jobba.
Störande moment: Andra människor som befinner sig i personalrummet och irriterande nog är så himla trevliga och pratar om saker jag bara måste lyssna på och sluta läsa för att blanda mig in i diskussionen om.

11.25, lördag förmiddag:
Vid frukostbordet, där jag suttit sedan kanske 9.30? och ätit frukost i godan ro och druckit flera koppar te men nu gått över till kaffe.
Stressfaktor: Absolut ingen.
Störande moment: Absolut inga. Mina gäspande tonårsbarn lullar i tysthet runt och gör sina frukostar så här dags, och ingen av oss är på prathumör.

07.58, vardagar:
I bilen, på väg till jobbet, lyssnar jag på ljudbok.
Stressfaktor: När jag väl sitter i bilen är jag inte längre stressad, bilresan tar den tid den tar och ljudbokslyssnandet fyller den tiden.
Störande moment: Jamen, andra bilar? Trafik? Potentiellt farliga trafiksituationer? Ibland får jag släppa koncentrationen på ljudboken och hålla koll på världen runtomkring mig, och då har jag ingen aning om vad som lästs upp (min simultankapacitet är typ 0). Får backa ljudboken med några tryck och lyssna om.

20.05, fredagskvällar:
I läsfåtöljen efter avslutad arbetsvecka, precis uppäten middag och alldeles säkert efter ett eller två glas vin.
Stressfaktor: Nej! Det är ju det som är grejen! Fredagskväll, hela helgen framför mig, eoner av lästid…
Störande moment: … och vad händer? Jag somnar som en gris. Varenda eviga fredag.

06.45, alla vardagar:
Vid frukostbordet, med knäckebrödssmulor som trillar i ner i boken och med tekoppen välfylld intill läser jag bok, inte tidning.
Stressfaktor: Ja, måste köra till jobbet och kan bara läsa i exakt 3 minuter till (och då är det alltid som mest spännande i boken)
Störande moment: Egentligen inte, eftersom jag har stora barn och väluppfostrad oäkta make och alla i familjen sköter sina egna rutiner varje morgon och pratar så lite som möjligt (vi är definitivt inga morgonmänniskor). Tiden med ”mamma, kommer du ihåg att vi ska ha matsäck med oss till skolan idag?” är ett minne blott, och på morgnarna är jag mycket tacksam för det.

20.15 någon kväll:
Jag går en kvällspromenad längs med landsvägarna, och lyssnar på ljudbok.
Stressfaktor: Ingen, utom mot slutet av promenaden när jag av okända anledningar alltid är galet kissnödig och måste hem fort.
Störande moment: När Pokémon Go aviserar äggkläckningsdags och jag måste vara med om födelsen. När jag går i mörkret och möter en bil som inte slår av helljuset och jag helt bländad måste hoppa ut i vägrenen och stå där i min reflexväst och vänta på att bilen passerar och jag får synen tillbaka.

Ca 18.30, något skiftande tid, vardagar:
Vid middagsbordet, efter att maten är uppäten, köket röjt och disken är undanplockad. Kaffekopp, bok och mööjligen någon liten chokladbit eller annan godis.
Stressfaktor: Nej. För det mesta äter jag middag efter att kvällsaktiviteter är avklarade.
Störande moment: Det är det där attans samvetet som krånglar till det ibland. Allt det där jag nog måste och borde göra i stället för att sitta där och läsa. Datorprylar som bloggande och annat, mail som ska åtgärdas, promenader som kanske borde företas, en trädgård som nu när det är ljust på kvällarna kanske borde göras något med…?

21.19, valfri kväll:
Har varit ute och sprungit i tråkigt väder och tappat upp ett bad. Ligger i badet och läser bok.
Stressfaktor: Nej, tappar jag väl upp ett bad gör jag det om jag har gott om tid. Annars tar jag bara en dusch.
Störande moment: Astonishing fact: vi är fyra personer i ett litet hus där det bara finns ett badrum. I detta badrum finns alltså den enda toaletten, det enda handfatet, den enda duschen slash badkaret, tvättmaskinen, torktumlaren och den enda spegeln med bra belysning. Nämnde jag att jag har två tonårsbarn? *dunk, dunk, smäll, smäll på badrumsdörren* ”Mamma! Hur länge har du tänkt ligga i det där badet egentligen? Jag MÅSTE IN!”

23.45, vardagkväll:
Har gått och lagt mig (i vanlig ordning alldeles för sent) och ska läsa innan jag somnar.
Stressfaktor: Klockan blir ännu mer och tiden som är kvar tills väckarklockan ringer minskar oroväckande för varje boksida, fast egentligen är det inget problem…
Störande moment: … eftersom jag inte längre fixar det där med att läsa när jag har gått och lagt mig eftersom jag alltid somnar efter ungefär en halv boksida.

 

Och vinnande tidpunkt som är bäst för läsning är…

LÖRDAG FÖRMIDDAG VID FRUKOSTBORDET. Jag är inte trött, det är inget som stör och jag har all tid i världen att läsa och läsa och läsa. Då är nog livet som allra bäst.

 

 

Bild: Avid Reader (Original) Wall Clock som finns att köpa på cafepress.com. Det finns mängder av liknande klockor där – kolla här.

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

4 tankar på “Tid att läsa

  1. Lördag förmiddag, innan maten. På lördagar blir det ofta gratänger eller grytor som klarar sig själva länge. Då går det bra att läsa eller tja, varför inte större delen av påskhelgen?

    1. Påskhelgen kan vara bästa helgen på hela året! Fyra hela dagar ledigt, utan några egentliga måsten förutom trädgårdsarbete om det är fint väder. Och så godiset till det – lästid och påskägg… mmmm!

  2. Lördagmorgon/förmiddag vinner i min personliga omröstning. Vaknar vid sexish, bli serverad kaffe på sängen, läsa tre dagstidningar på paddan (DNs boklördag extra noga) , lyssna på Lundströms klockan 8 och sedan läsa minst en timme. Det är oslagbart!

    1. Om jag någon gång vaknar rätt tidigt på helgerna och inte ska iväg någonstans så är jag böjd att hålla med dig faktiskt. Lugn och ro, hela dagen framför sig och så läsa, läsa, läsa… <3

Kommentarer är stängda.