Kategorier
Kulturkoll

Nu blir det dålig stämning …

Linda
Under helgen har vi i Kulturkollo träffats och diskuterat framtiden. När alla ska samlas och säga sin åsikt skulle det kunna bli dålig stämning, men vi klarade oss bra. Kanske för att vi sköljde ner det mesta med bubbel. För mig är dålig stämning något jag gärna undviker, men inte genom att vara tyst. Visst kan den frispråkige skapa dålig stämning, men värst tycker jag det är då ingen säger något alls och den obekväma tystnaden infinner sig. Den som får mig att titta upp i taket, eller runt i rummet efter en möjlig flyktväg. Bättre då att låta alla ventilera sina åsikter och därefter förhoppningsvis kunna rensa bort den dåliga stämningen helt.

Veckans tema handlar om saker som gör stämningen dålig och obehaglig. När situationer skapas som du helst vill fly ifrån genom ett hål i golvet eller med hjälp av en knapp som teleporterar dig till en helt annan plats. Jag hör till de som tycker att det är otroligt jobbigt att se filmer och tv-program där huvudpersonerna gör bort sig. Samtidigt kan jag inte låta bli att titta. Just nu håller familjen O på att se serien Modern family, där den dåliga stämningen infinner sig minst en gång varje avsnitt. Inte sällan sittter vi och vrider oss av obehag, eller håller för ögonen för att slippa se. Värst är nog pappa Phil Dunphy, spelad av Ty Burrell, då han allt för sällan inser hur pinsam han är. I avsnitt efter avsnitt sätter han sig i situationer som är så sjukt obehagliga att se på.

Modern family handlar om de vuxna syskonen Claire och Mitchell. Claire är gift med Phil och de har tre barn tillsammans. Vi ser just nu den fjärde säsongen och då har deras äldsta dotter Haley just blivit utkickad från collage. Mitchell är sambo med Cameron, som alltid lyckas göra sig själv till ett offer och skapar dålig stämning då han ger andra dåligt samvete. De har en adopterad dotter som heter Lily och som börjar fungera som något av en sanningssägare. Den tredje familjen består av Claires och Mitchells pappa Jay, hans nya fru Gloria, Glorias otroligt lillgamle son Manny och ett biologiskt barn, som ska födas vilket avsnitt som helst, men som för andra som sett hela serien måste vara några år. Vi har några säsonger framför oss, då säsong åtta just sänts i USA och två ytterligare säsonger planeras. Det betyder dålig stämning deluxe i många år framöver.

Med detta vill jag välkomna er till en mycket obehaglig och pinsam vecka. Jag är säker på att både ni och vi kan komma på rader av böcker, tv-serier, filmer eller annan kultur där den dåliga stämningen är ett faktum.

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.