Vad är konst?

Linda
Ibland blir jag lite osäker på vad som egentligen är konst. Är det konstnären som bestämmer, eller ligger konstupplevelsen i betraktarens öga? Kan vad som helst bli konst om någon bestämmer det? Kan jag påstå att något är konst och på så sätt bli en konstnär? Som fotot till det här inlägget, är det konst? Eller kylskåpsteckningarna i Lottas inlägg tidigare i veckan?

Så många frågor, men inga enkla eller ens rimliga svar. Det känns därför naturligt att vända sig till expertisen i form av Ernst Billgren, vars böcker Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor och uppföljaren med det inte så fantasifulla namnet Vad är konst II och 100 nya jätteviktiga frågor innehåller (som titeln med all önskvärd tydlighet antyder) svaret på den frågan och (drygt) 200 frågor till.

I den första boken besvarar Billgren bland annat frågan ”Är det nödvändigt att provocera?” Och det korta svaret är ”Strunta i att provocera, det brukar reta gallfeber på folk.” Definitivt en klockren sanning. Är till exempel Lars Vilks rondellhundar konst trots att de verkar vara mer en provokation än konst, eller kanske just provokativ konst? Med tanke på svaret på frågan ”Varför tycker alla någonting om konst?” (Kort svar: Obegripligt) kanske jag ska hålla mina tankar för mig själv. Vilks verkar dock ha förstått svaret på frågan ”Vilken politisk inställning bör en konstnär ha?” (Kort svar: En enkel, gärna extrem). Kanske är det som Billgrens svar på frågan ”Varför är det så mycket snack om konstnärer, som inte har med deras konst att göra?”, Kort svar: Allt har med en konstnär att göra. Det är ofta lika svårt att skilja konstnären från konstverket, som skådespelaren från rollfiguren. Jag tänker till exempel på Anna Odells examensarbete på Konstfack när hon spelade sjuk för att undersöka och kritisera svensk psykvård. Hon var inte sig själv, men sade sig spela sig själv. Var går gränsen? ”Bör man inte visa större hänsyn till publiken?”, Kort svar: Inte i onödan.

”Vad gör en konstnär bra?” Kort svar: Tur.

Kanske är det så enkelt och så svårt.

”Vem bestämmer vad som är bra konst?”, Kort svar: Lars Nittve.

Ett vansinnigt roligt svar.

”När kan man kalla sig konstnär?”, Kort svar: Från och med torsdag.

Om du känner dig osäker på det där med konst finns ett klockrent råd. ”Hur pratar man om konst på ett intelligent sätt på till exempel en fest?” Kort svar: Du håller med.

”Blev jag klokare av att läsa Ernst Billgrens böcker?”

Kort svar: Inte mycket.

Långt svar: Däremot fick böckerna mig att asgarva flera gånger och småfnittra ännu mer. Jag fick också möjlighet att fundera kring konst och mina åsikter om vad som egentligen är konst. Ibland känner jag mig otroligt konservativ, men en del modernare konst är riktigt intressant. Faktiskt blev jag till och med riktigt fascinerad av ovan nämnda blöjor som var en del av en utställning av Mary Kellys konst på Moderna Museet. Kanske var det Lars Nittve som bestämde att just denna konst var bra.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor och Vad är konst II och 100 nya jätteviktiga frågor
Författare: Ernst Billgren
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2008 och 2010[/box]

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →