Världslitteratur för barn

Bild: Detalj ut Gatans prins av Dominique Mwankumi

linje-ulrica

Den här veckan vill vi också bjuda på några tips på barnböcker från andra delar  av världen än vårt eget lilla hörn. Därför har vi frågat ett par olika personer som har koll på världslitteratur för barn.

De första tipsen kommer från Anna Gustafsson Chen. Hon är sinolog och bibliotekarie. Hon arbetade tidigare på Internationella biblioteket i Stockholm är dessutom en av grundarna till barn- och ungdomsförlaget Trasten (som för tillfället är vilande). Hon driver även bloggen Bokberget om kinesisk litteratur.

Anna: Jag vill tipsa om två böcker från Östasien. Den första heter Vänner och är skriven av den japanska författarinnan Kazumi Yumoto. Den kom ut på Trasten 2009, i översättning av Christer och Eiko Duke.
Vänner handlar om tre pojkar i 12-årsåldern: Kiyama, Yamashita och Kawabe. Precis som så många andra barn i den åldern funderar de en hel del på stora saker som till exempel döden, och när Yamashita berättar om sin mormors begravning kommer de på att de ska börja spionera på en gammal farbror som bor ensam i ett hus i närheten. Han är ju så gammal att han säkert snart ska dö, tänker de. Pojkarna är inte så bra på att smyga som de tror och snart har farbrorn sett dem. Innan de vet ordet av har han fått dem att hjälpa dem med olika enkla ärenden. Pojkarna blir alltmer fästa vid den gamle och vill gärna veta varför han inte har någon familj. Kanske de kan hjälpa honom att skaffa en fru? Det visar sig att historien bakom hans ensamhet är hemskare och mer tragisk än de tror. Vänner är en både varm och sorglig roman om döden och livet, kärleken och kriget. Den ger läsaren mycket att tänka på och visar att många av våra funderingar är desamma, oavsett var i världen vi bor. Samtidigt ger den en inblick i japanskt vardagsliv och japansk modern historia. Jag tycker att det är en mycket fin bok, “en sån där som gör en ledsen, fast på ett bra sätt” som ett av mina barn brukade säga om japanska familjefilmer när han var yngre.

Den andra boken heter Räven, farfar och jag och kom ut på Natur & Kultur i år, i översättning av Eva Ekeroth. Författaren heter Xu Lu och illustratören Zhu Chengliang. Räven, farfar och jag handlar om en liten pojke och hans farfar, men är också en berättelse om människans förhållande till djur och natur. Berättaren, som nu är en vuxen man, minns sin barndom och sin farfar som levde på landet, uppe bland bergen. Farfar, som är skogvaktare, trivs inte så bra nere i byn hos människorna, utan håller sig oftast uppe i sin stuga. På berget finns en finurlig rävunge som stjäl farfars tändstål och nästan bränner ner hela skogen. Som tur är slutar det bra. Farfar lever hela sitt liv bland djuren och när han till sist dör får han också vila där, i skogen. Räven, farfar och jag är mycket vackert illustrerad och man får verkligen en känsla av ensamheten uppe på det snöiga berget om vintern.

 

Flera tips kommer från Matilda Wallin som är bibliotekarie på Internationella biblioteket där hon främst arbetar med barnlitteratur från olika afrikanska länder. Hon är också engagerad i föreningen Afrikultur och är dessutom den andra grundaren till bokförlaget Trasten.

Matilda: Jag vill tipsa om boken Gatans prins som är en enkel och vacker berättelse om Shégué, en föräldraläs pojke som lever ett hårt liv fyllt av faror på Kinshasas gator. Tack vare sin påhittighet förvandlar Shégué och vännen Lokombe soptippen till en guldgruva. De tillverkar leksaker av skrot och säljer dem på marknaden. Författaren Dominique Mwankumi är född 1965 i Kongo-Kinshasa. Han är verksam som både illustratör och författare och Gatans prins bygger på erfarenheten av många barns vardag i författarens hemland.

Ett annat tips är en bok av Taghreed Najjar, en välkänd och uppskattad författare från Jordanien. I  När det knackade på dörren får vi möta de bästa vännerna Nagham och Riham. Inför julen hjälpte Nagham sin vän att klä julgranen och nu är det Rihams tur att hjälpa Nagham att göra färgglada lyktor som ska hängas upp i Naghams hus som dekoration under Ramadan. Första kvällen under Ramadan hör Naghams familj en trumma långt bortifrån. Den kommer närmare och närmare och trummandet blir högre och högre. Plötsligt hör de en knackning på dörren! Vem kan det vara? Det är bok om förväntningar och spänningen inför en stor högtid som säkert många barn känner igen sig i. Bokens bilder är riktigt färgsprakande och är gjorda av illustratören Rim Walid al-Askari.

Taghreed Najjar har skrivit mer än 40 böcker för barn och ungdomar och är snart aktuell med en ny barnbok på Hjulet. Internationella biblioteket har bjudit in henne till årets bokmässa och hon kommer bland annat delta i ett samtal om den arabiska barnlitteraturen idag.