Goda grannar (och de du helst vill undvika)

Linda
Ny vecka och nytt tema på Kulturkollo. Ett tema där vi undersöker konceptet grannar. Fantastiska grannar och lite mer irriterande sådana. Nu är jag rätt asocial och tycker att de flesta grannar är rätt jobbiga, men det finns lysande undantag och en riktigt bra granne är verkligen guld värd.

Många tv-serier handlar om (mer eller mindre bra) grannar. Jag tänker till exempel på (snart) klassikern Melrose Place, där karaktärerna bor i ett litet bostadsområde runt en pool. Vissa av dem hade jag absolut kunnat tänka mig att bo bredvid, men de flesta är verkligen mer eller mindre galna.

I serien Vänner är visserligen caféet The Central Perk en central mötesplats, men flera av karaktärerna bor också i samma hus. Hade jag velat bo där också? Tja, kanske det. Jag blir i alla fall inte helt avskräckt.

Så finns det grannar som faktiskt bor i samma hus, som t.ex. i Downton Abbey. De rika på de övre våningarna och tjänstefolket längre ner. Generationsboende i all ära, men jag hade ALDRIG velat bo där. Varken som en del av familjen, eller som en del av stabet. För många människor på allt för liten yta för min smak.

Inte heller hade jag fixat att bo på en färja, som många gör i den svenska långköraren Rederiet. Jo, jag vet att de bara arbetade där, men det kändes som att de bodde till havs. Usch för ett sådant liv.

Sedan går det självklart inte att bortse ifrån andra svenska klassiker, som serien som delar namn med veckans tema, Goda grannar. En ärligt talat ganska kass serie om några riktigt udda typer som också råkar vara grannar. Serien finns på Svt:s Öppet arkiv om ni skulle sakna dem. Jag klarar mig utan.

En riktig långkörare är Neighbours från Australien, som jag följde under några år på 90-talet när Jason Donovan och Kylie Minougue var med. Serien som sänts sedan 1985 handlar om invånarna på Ramsey Street i en fiktiv förort. En ganska trevlig gata där problemen är förhållandevis små.

Som vanligt försöker vi under veckan bjuda på olika sorters inlägg om olika sorters grannar och  tänjer också på begreppet grannar och vänder oss till våra grannländer.

En trevlig vecka önskar jag er!

 

Photo by Breno Assis on Unsplash

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “Goda grannar (och de du helst vill undvika)

Kommentarer är stängda.