Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Sakprosakoll

En trio konstupplevelser

Nu är det min tur att vara den besvärliga kollomedlemmen den här veckan som tänjer lite extra på temat. Tanken är ju att det ska handla om magiska tal men nu blir det istället tre tips om fantastiska konstupplevelser som väntar runt hörnet. Tre tips om magiskt bra upplevelser helt enkelt. Jag kan nämligen inte låta bli att dela med mig!

Först av allt så måste jag skriva lite om Chiharu Shiotas helt magiska utställning på Göteborgs konstmuseum. Med titeln The Distance så använder hon garn och vardagsföremål på ett sätt som blir helt förtrollande. Minne, migration och hur identitet förändras med avstånd är teman som hon vill utforska och särskilt de fantastiska tredimensionella skulpturerna gjorda av garn är ensamma värda en tur till museet på Götaplatsen. Till systerutställningen på Wanås konst ska jag absolut åka senare i sommar. Anse er tipsande 1.

Är man sedan i Göteborg så är det nära till mitt smultronställe på Tjörn. Skulpturparken i Pilane är nu väletablerad och det är något alldeles extra, närmast magiskt, att uppleva skulpturer i det unika bohuslänska landskapet. Särskilt om man kommer tidigt eller sent på dagen när parken är nästan folktom. Internationella konstnärer blandas med svenska och inramningen med får som betar på gravfältet från järnåldern och branta dramatiska berg gör upplevelsen till något extra. Anse er tipsade 2.

Så ska jag då klämma till med ett tredje tips, det får bli att ta en helg i Stockholm och besöka Prisn Eugens Waldemarsudde med sin fantastiska utställning av Sigrid Hjertén, Liljevalchs Lars Lerin- utställning och Bloomsbury Spirit på Artipelag. Jag har läst Ingela Linds Ta sig frihet om Bloomsburygruppen och jag skrev på min blogg om den:

”I Ingela Linds bok om Bloomsburygruppens medlemmar så har hon en så snygg undertext – Bloomsbury, Indien och konsten att leva. Att ha anspråk på att skriva en bok om konsten att leva, det är kaxigt och kaxig ska författaren vara. Om man frågar sig vad bildning består av så läs Ta sig frihet.  Ett superbt urval av personliga texter som blandar konst, filosofi, litteratur och biografiska fakta med foton och konstverk på ett sätt som bara förför. Utöver att det är förfärligt snyggt formgivet så är det dessutom föredömligt pedagogiskt utfört. Lind tar mig som läser i hand och leder mig genom texten på ett sätt som få författare av facklitteratur kan.”

Som jag ser fram emot den där Stockholmshelgen. Anse er tipsade 3.

Helt enkelt magiskt!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.