Robins vi minns eller vann rätt Robin?

Linda

Är pluralformen av Robin ens Robins? Eller är det bättre att köra på den svenskare varianten Robinar? Båda låter lite märkliga, men oavsett så tänkte jag idag påminna er om några andra Robins, eller Robinar. Kanske tillhör du dem som tycker att vi valt en annan Robin än just Bengtsson att representera oss i Kiev, men ni kommer att märka att det visserligen skulle kunna finnas bättre alternativ, men också väldigt mycket värre.

Vann rätt låt brukar frågan efter varje musiktävling lyda. Eller snarare brukar det konstateras i rubrikerna att fel låt vann, för så är det väl alltid? Hos familjen O är i alla fall tre ganska nöjda med valet av Robin Bengtsson som Sveriges representant i Kiev. Den som är mest sval är nog jag, men jag överlever. Visserligen var det så att Nano var största favoriten hos grabbarna O och jag hade mycket hellre sett Mariette som vinnare, men vi är ändå ganska så okej med Robin. Inte med hans löjliga löpband, de gillar jag verkligen inte, men de gillas å andra sidan av de tre andra medlemmarna i min familj. Så ja, smaken är verkligen som baken.

Frågan är om det hade blivit bättre med någon annan Robin? Kanske skulle vi skickat någon annan Robin till Kiev?

Robin Bengtssons vinnarlåt I can’t go on, är inte en låt som får mig att hoppa upp i soffan och tokdansa, men det är å andra sidan ganska få låtar som får mig att göra det. Jag dansade i alla fall lite mer till den låt han tävlade med förra året, även om titeln Constellation prize, kändes mer än lovligt svengelsk.

Vi kan konstatera att Idol på senare tid blivit en plantskola för melodifestivalsartister och en tidigare publik kan säkert vara en fördel. Det är inte alltid det blir så himla bra dock. Robin Stjernberg, som representerade Sverige i Eurovision 2013, var till exempel ett väldigt mycket sämre val än Robin Bengtsson. Det dessa Robins har gemensamt är att de känns lite som ett icke-val. De upprör få, men älskas av ungefär lika många. Tilläggas ska att vi inte helt slipper unge herr Stjernberg, då han varit med och skrivit den andre Robins låt. Kanske inte rätt att dissa stackaren ändå.

Det finns dock ganska få alternativ om det nu är en Robin vi vill ha. Visserligen finns det 22470 män och 132 kvinnor som har namnet som tilltalsnamn, men så många kändisar hittar jag inte. Nu behöver de ju förvisso inte vara kända från början, utan bara kunna sjunga. Robin Abrahamsson står som låtskrivare till flera låtar som tävlat i melodifestivalen och samarbetar med till exempel Shirley Clamp. Kan han sjunga tro? Robin Söderman, som var en del av Antiloop, kanske kan göra comback annars?

Coolast av de jag kunnat få fram med googles hjälp är Robyn, som faktiskt är döpt till Robin, men ändrat stavningen lite. Hon hade självklart ägt i Eurovison också. Otroligt att hon ställer upp med så kort varsel bara. Vi skulle möjligen kunna skola om Robin Paulsson till sångare, men jag är tveksam. Inte heller tror jag att fotbollsspelare Robin Söder eller racerföraren Robin Ruholm är något alternativ, men jag kan ha fel.

Annars får vi ta oss utanför Sveriges gränser och det får man ju nu för tiden. Vi skulle till exempel kunna sno Robin Packalen från Finland eller Robin Beck från USA. Hon som sjöng First time på 80-talet som senare fanns med i en reklam för coca-cola. Det skulle också kunna hända att estniske Robin Juhkental skulle vara intresserad av en revansch efter att ha åkt ut i semifinalen 2010.

Jag vet inte jag. Det känns som att Robin Bengtsson ändå är ett ganska bra val när man betänker alternativen. Vad tycker ni?

Nu är han i alla fall i final.

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

3 tankar på “Robins vi minns eller vann rätt Robin?

  1. ”Robinsar” hade jag sagt om någon satt en pistol mot min tinning. Men jag ser ingen anledning att byta ut just denna Robin – första gången jag ”hörde” låten såg jag egentligen bara själva framträdandet och jag gillade verkligen rullbanden.

  2. Jag är en av de få (?) som älskar Ronbin Stjernberg – ”You” är fortfarande ett av mina svenska favoritbidrag i Eurovision och jag blir fortfarande rörd när jag hör den. Men så är jag schlagernörd 😛

Kommentarer är stängda.