Dagens kulturkollotips: tunefind.com

Linda
Det här är ett tips för er som är som jag, men inte för er som är som min make. Låt mig förklara.

Filmmusik har alltid varit min grej. När jag sett en film stannar musiken från den ofta kvar och bra musik kan göra en film väldigt mycket bättre. Ett exempel är Will Hunting, där jag upptäckte fantastiske Elliott Smith. Efter filmen var jag helt lyrisk och pratade om musiken med maken. Han hade inte hört den eller var i alla fall inte medveten om den. För mig hade den lyft filmen totalt. Tv-serien Felicity är ett annat exempel på hur musik kan påverka och förstärka det jag ser. Utan den hade jag kanske inte upptäckt varken Ben Folds eller Sarah McLachlan.

Tidigare har jag ibland haft svårt att hitta de låtar som spelas under filmer och tv-serier. Visst har det gått att studera eftertexterna och ibland har google kunnat hjälpa till, men inte sällan har jag fått fortsätta tänka på den där låten som jag kanske inte får höra igen om jag inte ser filmen eller tv-serien. Nu har jag hittat lösningen. På Tunefind går det nämligen att söka efter musik som spelas i filmer och tv-serier. När det gäller serier finns varje avsnitt med tillhörande beskriv av scenen som musiken spelas under. Jag har nu till exempel fått veta att det är Harvest Moon av Neil Young som Perry och Celeste dansar till i slutet av S1E3 av Big little lies och att den mycket bekanta låt som spelas i S2E5 av Master of None när Dev lämnar av Francesca vid hotellet efter festen hos Chef Jeff är Say Hello, Wave Goodbye med Soft Cell.

En helt ny och värld fylld av så mycket mindre frustration har öppnat sig för mig och dessutom bra mycket längre musiklistor.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →