Viktoria listar 2019

Ding, dock! Klockan tickar och snart, snart är det dags att säga farväl till 2019 och hallå till 2020. Galet. Jag har fått den stora äran att avsluta året med min lista över bäst och sämst och mer eller mindre minnesvärt.

Årets klassiker: Läste om delvis om ”En förlorad värld” av Evelyn Waugh i somras. Det är sådan tröstlitteratur som känns bekant som en gammal kofta. Så skönt att vila något man vet att man tycker om.

Årets mest provocerande: Just nu kommer jag bara på Åsa Axelsson och hennes bok ”Jag lämnar ekorrhjulet”. Jag tycker verkligen om tanken på att skala ner och försöka få världen att snurra långsammare samtidigt som man konsumerar mindre. Efter att ha läst hela boken kände jag mig mest provocerad av hur hon aldrig nämner några av de mest uppenbara problemen med hennes modell. 1.Att hon är gift med en man med bra inkomst och 2. Vad gör hon om HAN går in i väggen, lämnar henne, går bort. Dessutom var det en hel del annat i den boken jag tyckte kändes orimligt. Jag kommer inte kunna säga upp mig bara för att jag börjar koka mitt eget äppelmos, liksom. Eller tvingar alla i familjen att sluta duscha.

Årets nostalgitripp: Stranger Things. Visserligen ny omgång men 80-talsnostalgin är ju massiv.

Årets kvinnokamp: Svårt att komma undan Sara Danius här. Jag tog hennes bortgång så oväntat hårt men det var så fint att se hur människor över hela Sverige slöt upp och hedrade henne under begravningen.

Årets gråtfest: Reportagen från Lesbos.

Årets roligaste: The Good Life med Ted Danson och Kristen Bell var riktigt rolig.

Årets historiska: The Crown har etsat sig fast i min hjärna mellan säsongerna och jag har kommit på mig själv med att tänka på den ofta även långt efter att jag sett klart en säsong. Drottning Elisabeth har aldrig varit min favorit men den här TV-serien har lyckats göra henne mänsklig.

Årets obehagligaste: Jag såg dokumentären om R Kelly i somras och har inte kommit över den än. Fy, 17. Vilken typ. Och att det värsta är att han ju verkligen inte är ensam. Förövare finns det överallt.

Årets barockfantasy: Ja, finns ju bara en.:) Sara Bergmark Elfgrens Knäckarbanketten var en riktig höjdare för hela familjen.

Årets grafiska: Jag tyckte oerhört mycket om serien Monsterallergi. Monster, barn med magiska gåvor och en tjej som kicks ass.

Årets återseende: Veronica Mars! Jag finner inte ord för hur mycket jag ÄLSKADE den nya säsongen. Klart värt ett eget inlägg egentligen. Det var verkligen inte bara nostalgi utan ett riktigt genomtänkt manus och den var riktigt välproducerad med många skådespelare från originalserien.

Årets huvudperson: Greta Thunberg. På så många nivåer. Herregud vilken människa! Vilken superstjärna och vilken hjälte hon är!!

Årets omläsning: Gode gud, Emil i Lönneberga. Jag tror att vi har läst, lyssnat och tittat på Emil precis varje dag hela året.

Årets kulturupplevelse: Astrid Lindgrens värld. Har aldrig varit där tidigare och förväntade mig inte att jag också skulle tycka att det var så roligt som jag gjorde. Vi hade helt klart årets tre roligaste dagar där.

Årets ögonöppnare: Får nog bli Greta här också ändå.

Årets besatthet: Kristen Bell. Insåg att jag sett henne i allt möjligt det här året. Förutom Veronica Mars så naturligtvis Frost 2 men även den briljanta TV-serien The Good Place.

Årets pristagare: Ärligt talat börjar det kanske nästan bli lite för många priser, i mitt tycke.

Årets film: Jag har massor av bra förslag i huvudet men alla slås ut av den fullständiga besatthet som förekommit här hemma de senaste två veckorna. Min 3-åring har varit på bio för första gången och har nu bytt namn till Elsa. Alla filmer jag gillat bleknar i jämförelse med Frost 2. Och den var ju faktiskt rätt bra, det tyckte jag också.

Årets scen: Jag har som vanligt mest sett barnteater. Både på lokala biblioteket och runt om i stan. Det jag minns mest när jag tänker tillbaka på året är dock hur roligt det har varit att se på teater utomhus! Jag gjorde det mycket förr men har inte blivit lika mycket på många år.

Årets TV-serie: His Dark Materials! Jag är helt besatt! Åh, som jag älskade de här böckerna och TV-serien gjorde mig inte alls besviken (som filmen ju gjorde en gång i tiden). Jag kan inte vänta tills nästa omgång kommer nästa år.

Årets nyårslöfte: Att hitta tid att läsa för min egen skull igen.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →