Kategorier
Barnbokskoll

Min nya besatthet

Den vita döden (inbunden)För tillfället är jag helt fast i Camilla Lagerqvists underbara barnböcker. Jag minns när hennes ”Cirkusflickan” kom för 10 år sedan och man med sorg fick berätta för eleverna att nej, hon hade inte skrivit något annat och nej, jag kom inte på något som riktigt liknade. Nu har hon spottat ur sig en hel drös med underbara historiska barnböcker och jag har en hel del att ta igen. Just nu befinner jag mig på ett sanatorium för lungsjuka och Lagerqvist skriver så medryckande att man själv nästan blir kär i Luca, den italienska cirkuspojken som Julia blir så förtrollad av. En ”Förr eller senare exploderar jag” fast med tuberkulos och för 100 år sedan helt enkelt… ”Den vita döden” kom ut 2016 och är en av hennes många historiska romaner för framför allt mellanåldern. Jag tycker nog inte att Lagerqvist har fått den uppmärksamhet hon förtjänar för det är välskrivna berättelser och historiska sådana råder det faktiskt skriande brist på i min mening.Pojken i graven (inbunden)

Den bok jag läste ut senast var ”Pojken i graven” och även här följer cirkustemat med. Här får Malin och Bosse av en slump veta att de haft en morbror som ska ha begravts och g(l)ömts bort när deras mamma bara var liten flicka. Malin och Bosse får veta att morbrodern ska ha spärrats in på mentalsjukhus redan som 8-åring. När de anförtror sig för sin italienske vän Andreas ordnar han lift med sina släktingars cirkus och de bestämmer sig för att en gång för alla ta reda på vad som hänt morbror Lukas. Jo, ni märker, cirkus och Italien. Igen. Fast italienska immigranter fanns det ju gott om ett tag. Det är dock roligt att inse att man håller på att lära känna Lagerqvists universum. Även om hon sträcker sig över många årtionden så är det mycket som går igen. Ung kärlek, hemligheter och övergivna barn. I serien ”Svarta rosorna” är det spioner och andra världskriget som är temat. Snacka om populärt! Tur att det är bra också. I serien Blodsvänner är det ett barnhem som är utgångspunkten för dramat och spåren efter en försvunnen morbror leder till Rasbiologiska institutet. Även den tar upp en del av historien som många barn nog kan tycka är fascinerande och som de kanske inte känner till.

Näst på tur står nog ”Spetälskesjukhuset” eller ”När kastanjer spricker” som ska vara riktigt, riktigt bra. Har ni läst Lagerqvist? Tankar?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.