Kategorier
Kulturkoll

Långt ut i Kalix skärgård

Linda
I helgen har delar av Kulturkollo varit på äventyr i norr. Jag, Anna och Bibliotekskatten-Annette flög från Göteborg, träffade Ulrica på Arlanda och flög vidare till Luleå. Vi fick skjuts av Bokhora-Marcus som körde oss till Kalix, där Lotta väntade på oss. Målet för vår resa var ön Malören, som ligger så långt ut i Kalix skärgård som man kan komma. Finland ligger nära och ön var faktiskt finsk fram till 1809.

På Malören har Lottas vänner Hanna och Patrik renoverat Lotsstugan och där öppnar de i dagarna Malören Lodge. Vi provbodde och fick uppleva fantastisk natur och midnattssol. På ön finns ett kapell, en fyr och ett gäng röda små trähus som främst befolkas på sommaren. En så rofylld miljö har jag sällan upplevt.

Egentligen är det rätt märkligt att just jag åkte till en ö så långt ute i ingenstans och framför allt så långt norrut. Karga och otillgängliga öar skrämmer mig egentligen och jag undviker alla de populära deckare som utspelar sig i sådana miljöer. Det visade sig dock att jag verkligen trivdes och jag är så glad att vi fick möjligheten att uppleva den här helgen tillsammans.

Kanske får jag omvärdera min syn på öar och inse att de inte måste bjuda på tropisk värme och paraplydrinkar. Löjrom, renskav och prosecco funkar utmärkt. Faktiskt också utedass.

 

 

Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Älskade Kim Thúy – vilken magisk timme!

anna-top

 

När jag skriver det här så har det gått många timmar efter vårt bokcirkelmöte med Kim Thúy och ändå är jag skakig. Hon kom till oss på Kulturkollo läser och spred all sin energi och kärlek till orden till oss lyssnare på ett sätt som inte går att förmedla här i skrift. Det var ett underbart, magiskt och helt fantastiskt möte som jag ska försöka översätta och sammanfatta lite kort. En timmes ljudinspelning kan jag näppeligen transkribera, men jag gör ett försök att få med något av allt det kloka, roliga och berörande som Kim sa. Stort tack till förlaget Sekwa som varit så tillmötesgående och tack till alla besökare – utan era frågor hade samtalet inte blivit lika fint!

Alla dina titlar består av ett enda kort ord, hur kommer det sig?
Det är väldigt enkelt, för vietnamesiska är ett språk som bara har enstaviga ord, i andra språk bygger man på med fler stavelser och det blir nya ord men vi använder intonation för att förändra betydelsen av ett ljud. Ni bygger ert språk på längden medan vi bygger det på höjden, när vi förändrar intonationen kan ma betyda både mor, häst och men. Språket stammar från kinesiska och där är varje tecken uppbyggd av en bild som förmedlar en idé och därför blir språket uppbyggt på bilder. Inte förrän under den franska kolonisationen började man använda det romanska alfabetet men där finns inte tillräckligt många bokstäver så man måste använda apostrofer för att visa på betoningen.

Kategorier
Evenemangskoll

Feelgood, mingel och en massa trevligt boksnack

linje-kulturkollo

Åh, vad trevligt vi hade! Snacka om hög ljudnivå när ett stort antal feelgoodnördar och författare träffades på en och samma plats och stämningen var verkligen på topp. Vi på kulturkollo vill verkligen tacka alla som kom och framför allt våra internationella gäster Lisa Jewell och Mhairi McFarlane! Förutom våra brittiska stjärnor kom även Anne Liljeroth, Christoffer Holst, Peter Barlach och Kristin Emilsson och berättade lite om sina böcker och pratade med sugna läsare.

McFarlane hade kommit med flyget samma dag och påstod att hon var trött men det var verkligen inte något som märktes. Denna bloggare var i alla fall otroligt starstruck när hon glatt pratade på om Nottingham, selfies och ”instagramvärdiga”-foton. Dessutom avslöjade hon att hon är besatt av svensk-danska TV-serien ”Bron” och både hon och Lisa Jewell pratade om hur stort Scandinavian Noir är i Storbritannien.

Lisa Jewell var sval och avslappnad och gjorde att i alla fall jag inte kände att jag behövde sjunka genom golvet pga alla grodor jag kläckte ur mig. Ett verkligt proffs som imponerade oerhört. Alla signerade, minglade, pratade och var på det hela taget bara så där härliga som man bara kan vara när man är i samma rum som en massa likasinnade. Vi på kulturkollo hoppas att alla som närvarade tyckte att det var lika trevligt som vi och vi vill verkligen tacka alla för att ni kom och förgyllde vår eftermiddag/kväll! Stort tack också till alla förlag som skänkte böcker till vår tunga goodiebag! Vi ser fram emot många mysiga lästimmar efter mässan!

Kategorier
Kulturkoll

A vintage christmas (det var bättre förr)

Lotta
Om det nu är så att julfriden inte infunnit sig. Eller om du är Grinchen. Njut då en stund av dessa fina gamla bokomslag så kanske du kommer i stämning.

Kategorier
Kulturkoll

Gratis kultur till 08:orna på sommaren

linje-johanna

Under sommaren ges en typ av skatteåterbäring i form av gratis kultur till invånarna i huvudstaden. Dels är det Parkteatern som äger rum under hela sommaren och dels är det Kulturfestivalen som äger rum under en vecka i mitten av augusti. Det jag tycker är så fint med dessa två kulturevenemang är att de är gratis. Det innebär att det inte spelar någon roll hur mycket pengar du har, du kan få ta del av högkvalitativ kultur ändå. Parkteatern spelar dessutom teatern på scener runt om i staden vilket gör att det blir tillgängligt för fler.

Jag tycker att det är fint att vi som besöker Parkteatern och Kulturfestivalen är så mycket mer mångfacetterade än vad det vanligtvis är på föreställningar jag går på. Både teatern och festivalen äger dessutom rum ute vilket gör att folk kan komma och gå, ansluta spontant eller komma dit långt innan och ordna en bra plats. För mig ger dessa två evenemang ofta fina sommarminnen både av det jag ser, de platser i staden jag besöker (vissa för första gången) och de människor jag sitter bredvid.

Kategorier
Kulturkoll

Besök som berör

Linda

När jag gick sista året på gymnasiet (för så länge som 20 år sedan, men berätta inte för någon, för då inser ni att jag är 20 år äldre nu) var vi i Berlin för att hälsa på en tysk klass. Under veckan var vi i Sachsenhausen, koncentrationslägret ungefär 3 mil norr om Berlin, som användes 1936 till 1945 av nazisterna och därefter fem år av Sovjetunionen för att förvara tyska krigsfångar.

Jag kan fortfarande minnas känslan av att se alla foton av fångarna, många av dem kommunister och väldigt många lärare som vägrade undervisa på det sätt Hitler krävde. Sachsenhausen var inledningsvis främst ett läger för politiskt oliktänkande, men senare även för judar och romer, de biologiskt underlägsna. Det är så svårt att förstå att läger som detta existerade, att det fanns redan 1936 och så nära Berlin.

Kategorier
Kulturkoll

Hur många kartor känner du igen?

carolina-top

En rejäl fantasybok ska förstås ha en karta i början av boken. Jag är en kartnörd som blir fascinerad även av vanliga kartor över vår verkliga midgardvärld (vi har en gigantisk karta på väggen hemma över sydvästra Skåne med alla byar och landsvägar)(och ja, jag är orienterare också…). Och de här kartorna över världarna som inte finns eller de myllrande städerna eller vad det är – jag älskar att bläddra tillbaka till dem hela tiden under läsningens gång! Stilbildande måste förstås vara kartan över Midgård – fast jag aldrig någonsin fått ihop proportionerna på den med det som berättas i boken. Fin är den i alla fall, och alla känner nog igen den, va?

Men jag har samlat ihop tjugo kartor till. Hur många känner du igen?

Kategorier
Kulturkoll

Hemma hos mig

helena-top

Välkomna hem till mig! Mitt hem domineras av bokhyllor och förutom de ni ser på bilderna finns också en hel uppsättning på bottenvåningen, överfulla med faktaböcker och gammalt forskningsmaterial. Och så förstås hyllan med alla mina olästa böcker som står där nere och utgör såväl lockelse som stressmoment…

Kategorier
Kulturkoll

Böckerna som blev mitt liv

Jag har alltid älskat böcker. Läst, samlat, lånat, luktat och andats böcker. Föremålen för min kärlek har växlat genom åren, liksom intensiteten i känslorna. Det har funnits perioder i mitt liv då jag läst mer sällan, även om det idag känns som en mycket avlägsen tid. Hur klarade jag mig? De senaste åren har min läsning varit nästan lika intensiv som den var när jag var barn och tonåring, den tid i livet då böckerna betydde extra mycket och samma bok lästes om och om och om igen. Det är med en särskild värme jag minns de böcker jag läste innan jag blev vuxen.

De böcker jag minns mest från när jag började läsa själv är de rödryggade Wahlströmsböckerna för barn. Vitnos, systrarna P, Lilla Bus och allt vad de hette. Jag hade nästan alla Vitnos-böcker minns jag. Jag läste också Wahlströms ungdomsböcker. Kitty förstås, men Mary & Lou tyckte jag var mycket bättre. Lotta var och är min favorit, fantastiskt roliga böcker än idag. Jag samlar fortfarande på serien, några återstår innan min samling är komplett.

Wahlströms gav också ut Poppis-böckerna, vita böcker där jag läste Hemliga sjuan mest av allt. Rabén & Sjögren gav ut POP-böcker, med orange ryggar, och bland dem favoriterna Britta-serien av Lisbeth Pahnke och böckerna om Jill av Ruby Ferguson.

Kategorier
Kulturkoll

Lyrans shelfies

lyran-top

Efter att ha tjatat om mina bokhyllor hela dagen är det äntligen dags att visa upp dem. I alla fall några av dem. Under sommaren bytte vi ut mina gamla bokhyllor. Det var lite sorgligt att säga adjö till gamla hyllor som följt mig under många år, men det var nödvändigt för att få plats med fler böcker. Nu har jag Billyhyllor längs med två väggar och där får plats massor! I bildspelet kan ni se den långa Billyhyllan som täcker ena väggen. Jag har lyxat mig med glas på alla hyllorna så jag slipper damma så ofta.

Pockethyllan har ett par år på nacken, men den är jag fortfarande mycket förtjust i. Det är ju inte hyllans fel att jag valt att färgsortera mina pocket, vilket leder till att jag sliter mitt hår när jag ska hitta någon bok. De inbundna böckerna i Billyhyllorna är sorterade efter världsdel/land/författarnamn. Mycket överskådligt, tycker jag.