Lyran listar Värmlandsfavoriter

lyran-top

Idag kommer Kulturkollos skribenter att överösa er med listor av alla de slag. Vi hoppas att ni som har egna bloggar följer vårt exempel. Posta gärna länkar till era inlägg i kommentarerna. Dagen inleds med en lokalpatriotisk lista, senare under dagen kommer vi att bjuda både på elände och kärlek.

Jag är värmlänning, det står allra högst upp i mitt CV. Förutom de fem år jag studerade och bodde i Göteborg, har jag bott i Värmland i hela mitt liv. Jag är uppvuxen i en liten bruksort i västra Värmland, men bor numer i “storstaden” Karlstad. Fast jag bor liksom lite utanför, har utsikt över Vänern och skog runtom. Jag har aldrig förstått förstått varför människor vill ha öppna landskap och hav, jag känner mig tryggast i barrskog.

Vi har ganska mycket kulturellt att vara stolta över i Värmland och vi är nog ganska bra på att skryta om det. Här är min lista över författare jag vill skryta om. I listan finns författare som följt mig under olika delar av mitt liv, de är helt enkelt för mig väldigt mycket Värmland.

10 Värmlandsförfattare

Selma Lagerlöf förenar sagoberättandet med ett psykologiskt skarpsinne som får mig att älska hennes berättelser. Två av favoriterna är Jerusalem och En herrgårdssägen. Det som präglar båda berättelserna är Lagerlöfs tro på att människorna med kärlekens hjälp kan övervinna alla svårigheter.

Gustaf Fröding ”lärde jag känna” när jag i 20-årsåldern arbetade på Alsters Herrgård (se bild) på somrarna. Jag är mycket förtjust i hans dikter på fôlkmål, som t ex “Nypenrosa”, men jag gillar också t ex “Strövtåg i hembygden”.

Inger & Lasse Sandberg har varit stora favoriter hos dottern, mest gillade hon Lilla Anna och Långa Farbrorn. Själv är jag mycket förtjust i Fred Strid krymper, berättelsen om hur kamreren Fred Strid får tillbaks barnasinnet.

Nils Ferlin var en mångsysslare, vars poesi kanske är mest känd i tonsatt form. De välkända raderna “att jag är ganska mager om ben’a, tillika om armar och hals” avslutar dikten “En valsmelodi” i debutsamlingen En dödansares visor.

Ingela Öhman kallas till vardags Sopan och hon har lärt barn och vuxna att sortera sina sopor i 25 år nu. Förra året kom äntligen Sopan – när sophögen försvann som bok med musik-CD inkluderad.

Lars Lerin är naturligtvis mest känd för dramatiska naturakvareller och ömsinta porträtt, men även hans texter innehåller mängder av små klurigheter  och klokheter. Lyssna gärna till den underbara författaruppläsningen av Det tysta köket.

Göran Tunström är en av mina absoluta favoriter. Jag har läst bland annat Juloratoriet, Berömda män som varit i Sunne, Prästungen, Tjuven och Ökenbrevet och jag kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest. Tunström berättar om de storslagna vanliga människorna, mitt i Sunne, mitt i världen.

Sigge Starks (pseudonym för Signe Björnberg) kärleksromaner läste jag i mängder som ung. Än mer spännande var det att lyssna på min pappa när han berättade om hur han och Signe Björnberg smugglade norrmän över gränsen under kriget.

Aino Trosell har rötter i Värmland och dessa berättar hon om i den underbara En gränslös kärlekshistoria.

Helene Tursten bor i Sunne även om hennes kriminalinspektör Irene Huss jobbar i Göteborg. Jag har läst några av hennes böcker och tycker att de är rätt otäcka. Men jag är ju lite känslig …

11 comments
    1. Jag tror alla mammor gjorde det. Hon skrev ju så lättillgängligt om den kärlek vi drömmer om.

  1. Jag vet inte om jag törs säga det här, men jag är osäker på om jag någonsin läst en hel bok av Selma Lagerlöf…

  2. Värmlänning står högst upp på min CV också, och jag förstår mig inte heller på dem som inte förstår skogens tjusning. Däremot förstår jag mig på Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding och alla andra fina! Och på torsdag kommer min egen Värmlandslista, lite lik din, lite olik.

    1. Ser fram emot din lista, Helena. Och visst ska vi väl utmana hela kollo – och gärna hela bokbloggosfären – att läsa något av Selma Lagerlöf?

    1. Ja, visst är Aino bra! Och eftersom du tycker det vill jag tipsa dig lite i smyg så här om att se till att besöka oss nästa helg 😉

    1. Ja, han var också en värmländsk författare. Alla får helt enkelt inte plats på en 10-lista. Vi har många författare i Värmland.

Comments are closed.