Sommarlov!

helena-top

Snart är det här, sommarlovet! Och även om jag inte längre får sommarlov utan ynka fyra till fem veckor semester så tycker jag allra bäst om den här tiden. När allt är möjligt.

När jag tänker sommarlovsskildringar så tänker jag förstås böcker, men jag tänker också Dirty dancing. För att den skildrar Baby Housemans sista sommarlov, och för att den under några verkligt viktiga år i mitt liv kom att definiera mina somrar. Jag såg den där filmen om och om igen, drömde om att vara Baby förstås men drömde också om att se mer av världen och förstå. Antalet gånger jag sett filmen är oräkneliga. Vad den betytt för mig kan jag inte riktigt sätta ord på, men läs gärna den här texten av Sofie Dahlstedt i Sydsvenskan, den öppnade till och med mina ögon en smula och pekade på det faktum att jag inte behöver skämmas (såklart!) över att Dirty dancing har fått spelas ojämförligt flest gånger i min vhs-spelare.

Det finns en anledning till att det också finns en hel del sommarlovsböcker att läsa, det är en omtumlande tid de där tonåren, och långa ledigheter kan fyllas med allt. Det är självklart att det blir romanmaterial av det.

Egentligen hade jag tänkt läsa en bunt sommarlovsskildringar inför det här inlägget men sen insåg jag att jag ju ville spara dem till verklig sommarvärme och lata semesterdagar i hammocken. Men här är lite av det jag tänker ägna mig åt i den sommarlovslösa sommarlättjan.

Sarah Dessen skriver kanske inte alltid om sommarlov men hon passar alltid att läsa på sommaren. Jag har bara läst Blunda och hoppa men Mycket mer än så står redo inför varma kvällar och ledighet. Eftersom jag bara en av hennes böcker så vet jag ju inte, men jag tror att jag kan vänta mig ett omvälvande sommarlov och lite komplicerad, välskriven, kärlek.

13arTretton år av Judy Blume är den allra mest klassiska av alla klassiska sommarlovsläsningar för mig. Som jag tillbad den. Nu funderar jag på att läsa om den, men jag vet inte riktigt om jag törs…

Jenny Hahns trilogi Sommaren jag blev vacker,  Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt undvek jag länge av den ytliga anledningen att jag tycker att titeln på första boken är väldigt fånig. När jag tog mig samman och läste så hittade jag förstås något väldigt mycket finare under ytan. Men första boken är bara sådär tycker jag, det är sen det lyfter…

Så, det var några av mina favoriter från då, nu och förhoppningsvis sen – vilka är dina? Överös mig med dina bästa sommarlovsböcker!

Bild: Sand-tracks

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

13 tankar på “Sommarlov!

 1. Michelle Magorian: En liten kärlekssång läste jag om varje sommar under ganska många av mina tonår. Tycker fortfarande om den.

  1. Åh, tack för tipset! Jag har förstås hört talas om den och säkert också hållit den i min hand några gånger i funderingar på att läsa men det har inte blivit av. Än.

  1. Den är väldigt fin, och förknippad med så många minnen och känslor.

 2. Dessens böcker är klassiska sommarböcker som jag gillar. Kanske är det allt du behöver veta är också en bra sommarbok och den gamla klassikern Systrar i jeans.

  1. Lockharts bok är förstås självklar i genren, och väldigt bra. Dessen har jag som sagt inte läst så mycket av men det är ju inte så bråttom, en bok per sommar känns lagom 🙂

 3. Jag läste nyss Livets outgrundliga mysterier – den var en riktigt fin sommarlovsskildring.

 4. Kanske allt du behöver veta av E. Lockhart. Sommarlov spenderas på släktens privata ö… Kanske inte alltid så feelgood men jag tycker om hur varje kapitel egentligen kan läsas för sig själv.

  1. Ja, den är himla bra och somrig även om den inte direkt beskriver drömsommarlovet 😉

Kommentarer är stängda.