Prisade deckare

Linda
Igår utsåg Svenska Deckarakademin 2015 års bästa kriminalromaner. Till årets bästa svenska kriminalroman utsågs Anders de la Mottes UltiMatum, som ansågs vara ”en spännande och intrikat konstruerad modern rövarhistoria”. Boken är andra delen i serien som inleddes med MemoRandom och handlar om kriminalinspektör Julia Gabrielsson, polismannen David Sarac och ett illa tilltygat lik utanför regeringspartiets kursgård. Faktiskt har jag ännu inte läst något av de la Motte ännu, men hans [geim] har stått på läslistan sedan han tilldelades Svenska Deckarakademins pris för bästa debut 2010. Det är dags att läsa något av denna dubbelvinnare nu.

Till bästa svenska debutbok utsågs Sara Lövestams Sanning med modifikation, som är första delen i en planerad serie om den papperslösa privatdetektiven Kouplan. Andra delen Önska kostar ingenting har precis kommit ut. Lövestam är en etablerad författare och på så sätt ingen debutant, men de tidigare böckerna har tillhört andra genrer. Nu blir jag sugen på att läsa även hennes deckare.

Bästa kriminalroman översatt till svenska blev Galveston av Nic Pizzolatto, utgiven av Kalla kulor förlag och översatt av Lina Erkelius. Motiveringen löd: ”En mörk roadmovie där medmänsklighet bryter fram som blixtar på en brutal sydstatshimmel”. Den låter inte riktigt som en bok jag brukar läsa, men ändå tillräckligt annorlunda för att locka.

Men det finns ju fler deckarpris i världen. Edgar Awards, eller Edgarpriset, är ett amerikanskt deckarpris som fått namn efter Edgar Allan Poe. Det delas ut i flera kategorier varje år av Mystery Writers of America. 2015 års pris delades ut 29 april i år och utsedd till bästa kriminalroman blev Mr Mercedes av Stephen King. Till bästa debutbok utsågs Dry bones in the valley av Tom Bouman. Det finns också fler kategorier, men det här är de två största. Vid en genomgång av gamla vinnare står det tydligt att det här är ett pris för män. Sedan år 2000 har endast två kvinnor vunnit priset för bästa kriminalroman. Sedan 2001 delas dock the Mary Higgins Clark Award ut, som en del av Edgar Awards och där finns bara kvinnor bland de nominerade och självklart också bland vinnarna. I år gick priset till Jane Casey för The Stranger You Know.

The CWA Dagger Awards brukar det ofta hänvisas till på böckers baksidor. Det är ett brittiskt deckarpris som delades ut för första gången 1955 (då under namnet The Crossed Red Herrings Award)  av brittiska Crime Writers’ Association. The Gold Dagger (gulddolken) delas ut till den bästa kriminalroman utgiven i Storbritannien, som tidigare kunde vara skriven av en författare från vilket land som helst, men som sedan 2006 måste ha skrivit på engelska. Kanske för att det under flera år varit utländska författare, som Henning Mankell 2001 och Arnaldur Indriðason 2005. Samma år infördes en International Dagger och dolken till andrapristagaren the Silver Dagger avskaffades. Bland de andra dolkarna finns The New Blood Dagger som delas ut till bästa debutant och The Ian Fleming Steel Dagger för bästa spänningsroman i Ian Flemings anda.

Förra året vann This dark road to Mercy av Wiley Cash The Golden Dagger och bästa debutant blev Derek B Miller för sin Norwegian by Night. Priset för 2015-2016 delas ut till böcker som kommit ut i Storbritannien mellan 1 juni 2015 och 30 mars 2016 och deadline för att nominera är 28 februari 2016. På hemsidan går det att följa antalet nominerade och i skrivandets stund är 65 böcker inskickade. Det brukar dock landa runt 600 tävlingsbidrag totalt, men då finns många olika dolkar att tävla om.

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →