Kategorier
Kulturkoll Romankoll Sakprosakoll

Dagens kulturkollotips: fragmentarisk läsning

helena-top

Å ena sidan kan man förknippa semestertider med oändlig lästid – å andra sidan kan också semestern innehålla långt mer fragmentarisk lästid då man ska hitta på så himla mycket annat (typ vara social och så). Om du är inne i en period där det är svårt att läsa en hel roman. Där läsningen får ske då och då, osammanhängande och rapsodisk – då kan du läsa samlingar av olika det slag. Här kommer tre lästips: en läsvärd novell-, en essä- och en listsamling.

denindisketolkenJhumpa Lahiris Den indiske tolken, består av nio noveller, nio vardagsberättelser i vilka hon visar en säregen förmåga att utgå ifrån till synes triviala situationer och berätta något högst väsentligt. Novellen ”En temporär historia” utgår till exempelvis ifrån ett strömavbrott men utvecklas till ett äktenskap i sönderfall. Eller hur ett nyinstallerat handfat i ett flerfamiljshus kan förändra livet till det sämre, som du kan läsa om i ”En riktig durwan”.

badfeministEfter en längre tids lästorka valde jag att läsa Roxane Gays essäsamling Bad feminist, som start på vår Svensson-semester på en barnvänlig större stugby. Jag sögs in direkt och skoningslöst för hon satte verkligen fingret på de där tankarna som far och maler och igenkänningsfaktorn är tydlig (“Jag är en dålig feminist. Jag vill hellre vara en dålig feminist än ingen feminist alls.“).

dahlgren_100_hemskaste_omslag_mb_0Avslutningsvis vill jag tipsa om Helena Dahlgrens 100 hemskaste – en lista över 100 populärkulturella skräckhöjdpunkter i hennes liv. Tanken från början var att lista böcker, men listan fick lite av ett eget liv och slutligen inkluderar den såväl filmer, tv-serier som musik. Lagom korta (och långa) texter som passar perfekt när tiden inte riktigt räcker till.

 

Dagens_liten

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.