Kategorier
Kulturkoll

Hur man kan få böcker att växa tillsammans – om Kulturkollos konferensinlägg

helena-top

Jag gick igenom inlägg från de här tre åren vi hållit på och oj vad vi hållit på! Så mycket vi skrivit och så himla bra vi är ändå! Det är en välbehövlig påminnelse för ni ska veta att vi tvivlar mellan varven, men nu slår jag fast en gång för alla – vi är bra!

Hur som helst, vi har skrivit mycket, hur ska jag kunna välja ut några favoriter ur den här massan? Nä, jag kunde inte. Men jag hittade något annat som jag ville säga något om, något som vi borde göra mer av, något som ger i alla fall mig väldigt mycket. De där samtalen där vi fördjupar oss i böcker vi läst och känslorna de lämnat efter sig, de inläggen vi kallar Kulturkollo konfererar.

Genom åren har vi konfererat det mesta. Vi har pratat om vårt första år som bloggkollektiv (året som gått del 1 och del 2), den där gången det inte gick som vi tänkte oss med nobelpriset och som sagt om en massa böcker.

Allra först i början konfererade vi mest om läsning och andra saker, vår första bokkonferens handlade om en bok där pratbehovet saknade gränser, John Ajvide Lindqvists Himmelstrand som fick hela tre inlägg (del 1, del 2, del 3). Vårt senaste romansamtal ägde rum så sent som förra veckan när Linda, Anna, Lotta och Ulrica avhandlade Ett litet liv.

Blandat har det varit, ibland har alla läst, oftare några. Ibland skrivs samtalet live i fb-chatten på två timmar, ibland fyller vi på ett inlägg under längre tid. Alltid ger det i alla fall mig nya dimensioner till böckerna jag läst och läsupplevelsen. Att ensamläsa och att samläsa är helt olika sysslor. Jag gillar båda, men här på Kulturkollo gillar jag det kollektiva allra, allra mest.

Här följer några av mina favoritkonferenser, för att skrivandet gett mig en djupare förståelse för något jag läst, eller för att jag inspirerats av hur mina Kulturkollokollegor läst en bok:

Syndavittnet av Mattias Hagberg

Flickorna av Emma Cline

Om jag var din tjej av Meredith Russo

Tidsklyftan av Jeanette Winterson

Vi ses i mörkret av David Wiberg

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Half a king av Joe Abercrombie

Väggen av Marlen Haushofer

Alla Kulturkollo konfererar-inlägg hittar du här.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.