Kategorier
Romankoll

Mord, mysterier och mellankrigstid

Det är ingen hemlighet att jag gillar mellankrigstiden. Eller i alla fall tycker att den är rackarns spännande. Den där perioden då många fått livet åter men även fick kämpa för sin överlevnad och leva med instabil eknomi och sorg och saknad. Dessutom var det en rasande snygg period, 20-30-talet.

En person som fångat tidsandan på ett mer lättsamt sätt är Jacqueline Winspeare. Jag tycker det är himla synd att det inte översattes fler böcker i serien om Masie Dobbs. På Winspeares hemsida kan man läsa att hennes farfar (Morfar?) visserligen överlevde kriget men var svårt traumatiserad. Detta tycks ha påverkat Winspeare väldigt mycket och gjorde henne likaledes fascinerad av perioden efter första världskriget.

Hennes böcker om Maisie Dobbs, privatdetektiv i 30-talets England, har fått många utmärkelser och därför tycker jag nog att det är både tråkigt och lite konstigt att bara tre av dem har blivit översatta till svenska. 14 stycken har det blivit allt som allt, snart 15, och vi är nu väl inne i 2:a världkriget också. Ofta refererar Winspeare tillbaka till kriget och hon är verkligen duktig på att visa att brott kan ha rötter långt bakåt i tiden. Trots att det är ganska lättsamma böcker så visar hon ändå ganska väl hur en hel generation påverkas av krig och att det är något som folk får leva med i årtionden efteråt. Något att tänka på även idag då många bär mer sig erfarenheter från väpnade konflikter i olika länder när de kommer hit.

Vem är Masie Dobbs då? Jo, en fattig flicka som började jobba redan vid 13 års ålder men som fick börja studera med hjälp av den rika Lady Rowan Compton. Pga kriget fick hon avsluta sina studier men åratal senare öppnar hon egen deckarbyrå i London och visar sig vara en hejare på att lösa fall.

Första boken kom redan 2003 så det är väl knappast troligt att någon i Sverige plockar upp serien igen nu, men om man kan tänka sig att läsa på engelska så finns de att få tag på i de flesta nätbokhandlar. Någon annan som har läst? Vad tycker ni?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

6 svar på ”Mord, mysterier och mellankrigstid”

Jag gillar Maisie Dobbs, av den orsaken att mellankrigstidens Storbritannien är en av mina absoluta favoritperioder att läsa om.
Dorothy Sayers böcker behandlar den här perioden också, för att nu ta en riktig klassiker ( Wimsey lider av dåliga nerver till följd av första världskriget).

Kan bara instämma i hyllningen av Maisie Dobbs. Välskrivet och så där speciellt brittiskt med te, mysterier och intressanta kataktärer. Här hemma har vi lånat ljudböcker på biblioteket och lyssnat på historien om Maisie Dobbs. Rekommenderas.

Stängt för kommentering.