Kategorier
Kulturkoll

Dagens namn: Peter och Petra

helena-top

I skrivande stund lyssnar jag på Stina Wollters sommarprat (jag fick som jag ville). Då – eller idag för er – kan ni lyssna på Jonas Hassen Khemiris sommarprat. Khemiri vars öppna brev ”Bästa Beatrice Ask” inleder Peter Fröberg Idlings text ”Ett brev betydde så mycket”, som handlar om att ”författares brevkorrespondens är en egen litterär genre, som sannolikt är på utdöende”. En intressant text om när och hur författares brevväxling går från det privata till allmänt gods genom att ges ut i bokform och hur dessa brev kan ge viktiga nycklar till författarskapet.

På tal om brev så kom jag att tänka på Julian Barnes Känslan av ett slut där ett brev fungerar som bokens vändpunkt där första halvan beskriver huvudpersonens uppväxtår och kärlekshistoria. Andra halvan av boken är en prövning av minnets dunkla rum. Saker som skett i det förflutna tar ny skepnad och huvudpersonen får rannsaka sig själv och omvärdera sin historia. Vad är väl minnet än det som vi trodde vi hade glömt? Vad är det som egentligen händer? Vem äger sanningen? Om vi kopplar dessa frågeställningar till Peter Fröberg Idlings text så skapas intressanta tankebanor: Hur blir det när brev ges ut i bokform för eftervärldens ögon? Var hamnar sanningen?

Och nu – nu – slås jag av tanken (så himla härligt att få associera fritt så här utan mål och mening): Eva Khatchadourian! Eva Khatchadourian som via brev får en röst i Lionel Shrivers Vi måste prata om Kevin. Eva, som är den osympatiska och förbittrade mamman till en pojke som genomför en s.k. skolskjutning. Breven är skrivna till den frånvarande pappan och liknar något av en bekännelse såväl som en anklagelse. Det är knappt sex år sedan jag läste boken om Kevin, men den poppar fortfarande upp i tankarna lite då och då.

Petra då? Då vill jag slå ett slag för Petra Börner som är illustratör och formgivare. Hennes repertoar inkluderar flera olika uttryckssätt och hon har gjort såväl teckningar, målningar, keramik som skulpturer. Jag fick upp ögonen för hennes design när hon formgav Vårens böcker 2013. Kolla in hennes Instagram och fascineras!

 

 

 

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.