Rustad, rak och pansarsluten

helena-top

”Rustad, rak och pansarsluten gick jag fram – men av skräck var brynjan gjuten och av skam.” Med denna fras inleder Karin Boye dikten ”Jag vill möta…” ur diktsamlingen Härdarna (1927). Och hon fortsätter:

Jag vill kasta mina vapen,
svärd och sköld.
All den hårda fiendskapen
var min köld.

Jag har sett de torra fröna
gro till slut.
Jag har sett det ljusa gröna
vecklas ut.

Mäktigt är det späda livet
mer än järn,
fram ur jordens hjärta drivet
utan värn.

Våren gryr i vinterns trakter,
där jag frös.
Jag vill möta livets makter
vapenlös.

En dikt som skrevs för drygt nittio år sedan, men vars diktjag fortfarande talar så direkt till oss. Det är inte direkt långsökt att koppla ”Jag vill möta…” med Karin Boyes eget liv då hon några år senare under en längre Berlinvistelse förlikades sig med sin bisexualitet och hennes äktenskap med en man kom till sitt slut. Det här med att bära på en pansar – en fasad – är något som är högst aktuellt i instagramflödets tid. Det är en förvirrande och komplex tid vi lever i. Å ena sidan så ska vi vara toleranta, fördomsfria och bejaka varandras olikheter, å andra sidan ska vi vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt och föra oss på ett visst sätt för att inte väcka mobben (för då får vi skylla oss själva).

Fasader – att gömma oss bakom – är ett återkommande tema i kulturen. Jag tänker bland annat på Eleanor Oliphant i Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, som på sätt och vis gömmer sig bakom en normbrytande fasad och på Starr Carter, i The Hate U Give, som slits mellan två världar: den fattiga förorten Garden Heights och den fina sidan av stan där hon går i skolan. Sist men inte minst tänker jag på Malika i Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Malika, som är en romsk kvinna, som antar namnet och identiteten av en judinna för att överleva i Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. En identitet – en fasad – hon höll fast vid i hela sitt liv.

Det är kring fasader – bedragande, vilseledande och duperande – som veckans inlägg kommer att cirkulera kring. Veckans tema heter Rustad, rak och pansarsluten.

Välkommen in till en ny vecka på kollot. Du får som alltid gärna vara med – kommentera, länka eller skriv något eget!

Foto: ”open for hiding” av Petras Gagilas (CC BY-SA 2.0)

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →