Kategorier
Kulturkoll

Stanna hemma men resa ändå

helena-top

Sommaren 2020 kommer inte att bli någon annan sommar lik. Detta innebär att vi inte kommer att boka en stuga någonstans i Sverige. Jag kommer inte packa allt som inte sambon tänker på (surt mumlandes om att den här jädra projektledaren säger upp sig, men ändå i rent martyrskap fortsätta packa), inte heller sitta i en bil med barn och trött sambo och inte försöka läsa i bilen och i samma stund bli åksjuk. Sist men inte minst behöver vi inte konstatera att stugan inte direkt stämde med bilderna. Ganska skönt va?!

Det är en återkommande stress varje år att försöka komma på lämpliga resmål. Att ha tonårsbarn gör inte det hela enklare. Tacka vet jag när de var små nog att sättas i en vagn och vallas runt på diverse lek- och badland.

I år blir vi alltså hemma. Så vad ska jag göra? Enkelt svar: läsa! Jag har dock ingen läsplan. Ganska skönt det också.

Jag vill dock passa på att tipsa om en trilogi, som utspelar sig i Samlånger. Smalånger finns dock inte i verkligheten, men sägs vara inspirerad av en by någonstans mellan Umeå och Skellefteå. Två av tre böcker finns i pocket – del 3 kommer först i november. Men om du läser de två första delarna lär du sannolikt inte kunna vänta till november med att läsa den avslutande boken. Jag pratar så klart om Karin Smirnoffs trilogi om jana kippo.

Smirnoff skriver med en unik prosa, som inledningsvis kan bereda en del motstånd hos läsaren, men efter ett tag så sveps du bara med. Utöver språket så blir jag smått euforisk av de ambivalenta känslor som huvudkaraktären jana kippo väcker hos läsaren. Jag älskar när karaktärerna skaver och du kan inte bestämma dig om du gillar eller ogillar dem. Jag vill ömsom krama om jana och ömsom läxa upp henne. Hon är i ständig flykt från sina känslor och minnen och kan emellanåt vara något för tvärsäker, rent av kategorisk, i sitt sätt. Och detta eviga städande. Det enda verktyg som hon kan ta till mitt i det inre kaoset.

Har du inte redan läst, så vill jag å det varmaste, uppmana, uppfodra, ja rent av anbefalla dig att läsa Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem.

BIld av congerdesign från Pixabay

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.