Ester Blenda Nordström – Sveriges första wallraffande journalist

I Ester Blenda Nordströms En piga bland pigor (1914) får man som läsare ta del av två yrkeskategorier, pigan och den tidiga kvinnliga journalisten. Vi får alltså två yrken till priset av ett kan man säga. Eller egentligen så får vi tre, om man räknar wallraffande journalist som ett yrke i sig, vilket kanske i och för sig är att ta i. Det här en reportagebok som ger oss ett inifrånperspektiv på hur pigorna på landsbygden hade det runt 1914. Boken blev en storsäljare när den kom ut första gången och det diskuterades högljutt om huruvida den verkligen visade på hur det tunga arbetet på en bondgård var och om det verkligen var ok att ge sig ut för att vara någon annan för att uppnå det man ville åt. Detta var enda gången som Ester Blenda Nordström använde sig av en falsk identitet för att skriva sina reportageböcker. Till en början skrevs boken som en reportageserie under signaturen Bansai i Svenska Dagbladet.

När Nordström satte ut en annons i tidningen om att hon sökte jobb som piga så fick hon över 50 svar. Det började bli ont om arbetskraft ute på gårdarna. En piga stannade kanske bara ett par år och sedan sökte de sig ofta vidare in till storstäderna på jakt efter ett något lättare liv. En pigas liv var hårt. Nordström beskriver hur hon sov i en utdragssoffa i matrummet tillsammans med en annan piga. De gick och lade sig sist och klev upp först. De arbetade 16 timmar om dagen och var bara lediga några timmar på söndagen. Trots otroligt tuffa arbetsförhållanden så rapporterar Nordström om en fin gemenskap mellan de som arbetade tillsammans på gården.

När boken publicerades 1914 namngavs inte bonden eller namnet på gården, vilket inte hjälpte. Till slut blev de identifierade i alla fall, och familjen tog det hårt. Bonden Anton Holtz började med att svara med en egen bok ”Ett pennskaft till piga”, men det blev för tungt för familjen att komma tillbaka efter det att ’En piga bland pigor’ publicerats, och till sist så såldes gården och familjen lämnade bygden.

Ester Blenda Nordström är ett fascinerande livsöde och vill man läsa mer så kan man med fördel läsa Fatima Bremmers Ett jävla solsken (Forum förlag 2017). Vill man läsa en lite kortare text så är det också Bremmer som skrivit en presentation av Nordstöm på Litteraturbanken. Förutom att Nordstöm skrev i Svenska dagbladet och ett antal reportageböcker, skrev hon också ungdomsböcker som till viss del utgick ifrån hennes eget liv. Astrid Lindgren tog stor inspiration av Ester Blenda Nordström när hon skrev om bland andra Madicken, Pippi och Emil.

Bild: Pixabay

Annette

Är något av en allätare när det gäller litteratur, men dras kanske mest till psykologisk spänning, otillgängliga platser och dysfunktionella familjer. Längtar alltid till London och har alltid en ständigt växande hög med böcker bredvid sängen.

Visa alla inlägg av Annette →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.