Kategorier
Kulturkoll

Mitt år – 1974

1974 är året då jag föddes. Men vad hände runt om  i litteraturvärlden?

Stephen King publicerar sin debutroman Carrie. Skräckromanen om den mobbade flickan med övernaturliga krafter har nog etsat sig fast i minnet hos de flesta som läst den, eller som sett filmen med Sissy Spacek i huvudrollen.

Colleen McCullogh debuterar också, med romanen Tim. Just den har jag inte läst men jag har förstås läst och älskat Törnfåglarna. Även Beröringen minns jag att jag tyckte mycket om, men Miss Mary Bennets självständighet var rena smörjan och jag har inte läst något av McCullogh efter det.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy av spionromanernas mästare John Le Carré kommer också ut 1974. På svenska får den titeln Mullvaden.

Nobelpriset i litteratur tilldelades Eyvind Johnson och Harry Martinson.

Författarna Nicole Krauss, Camilla Läckberg, Jens Lapidus och Sofia Nordin såg dagens ljus 1974. Pär Lagerkvist, Cora Sandel och Eric Linklater avlider. Eric Linklater är mannen bakom en av mina favoritböcker som barn: När det blåser på månen.

Precis som Lyran kan jag också koppla mitt år till en stor musikpersonlighet – jag är årsbarn med Håkan Hellström.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

8 svar på ”Mitt år – 1974”

Hördu, Lotta, jag tycker nog allt att du ska ge fru McCullough en chans till. Jag har inte själv läst Mary Bennett-boken som väl är, och kunde därför upptäcka McCulloughs historiska romaner. Vad du måste läsa är romansviten om Sulla och Marius som utspelar sig under romartiden och börjar med “Makten och kärleken”.
(http://en.wikipedia.org/wiki/The_First_Man_in_Rome_%28novel%29)
De är väldigt bra och upptog mitt liv under en längre tid. Episka läsäventyr, vet du, har sett någon som listat såna här på Kulturkollo.

Romartiden… nja det lockar ju inte spontant, har provat alla de här Quo Vadis och Jag Claudius och allt vad de heter, men romartiden är inte en favoritepok. Men jag skriver upp och ska kolla in närmare.

Tim älskade jag i samma ålder som jag älskade Törnfåglar. Osäker på om jag skulle göra detsamma nu. I övrigt tycker jag att det är lite elakt att sno mitt år.

Elakt? Det är ju bara ctrl+c och ctrl+v för dig nu, säg tack istället 😉

Stängt för kommentering.