Lindas tips på böcker att cirkla om

Linda

Vi gillar listor här på Kulturkollo och jag bidrar därför med en lista bestående av böcker som det går att prata massor om. Gamla, nya, tunna, tjocka, lätta och tunga. Mina bokcirkelstips alltså.

1. Jag, En av David Levithan, där det går att diskutera teman som identitet, sexualitet och kärlek. Vad gör oss egentligen till den vi är? Vad händer om man som En, inte har en kropp som definierar en?

2. Paradisträdgården av Amy Waldman, där teman som främlingsfientlighet, nationalism, fördomar och rädsla är centrala.

3. Pojkarna av Jessica Schiefauer är egentligen en ungdomsbok, men också spännande för vuxna. Schiefauer leker med könsroller och utmanar våra fördomar i denna Augustprisbelönade bok.

4. Blindheten av José Saramago är en dystopi som utspelar sig i en framtid där i princip alla förlorar synen. Några få ser fortfarande och det blir tydligt att människor kan göra nästan vad som helst, då de tror att ingen ser dem.

5. Stopptid av Juli Zeh är en riktigt obehaglig historia om en dykinstruktör och två av hans kunder. Det är svårt att veta vem som talar sanning i denna täta thriller.

6. När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka handlar om de läger som amerikanerna placerade japaner i under andra världskriget. Helt okänt för mig och mycket spännande att läsa om.

7. Mannen som glömde sin fru av John O’Farrell är en lättsam bok, med allvarlig underton. Den handlar om Vaughan som tappar minnet och finner att han blir förälskad i sin fru, trots att han tydligen inte varit den bästa av makar. Det finns mycket att samtala om kring kärlek och äktenskap.

8. Sju år av Peter Stamm är en riktigt annorlunda historia om någon slags kärlek. En mycket obehaglig bok, med en huvudperson som jag har svårt att tycka om. Det torde finnas massor att prata om, främst om etik och moral.

9. Augustiresan av Anna Fredriksson handlar om vänskap och om hur en karriär inte alltid leder till lycka. Det går att diskutera kärlek som dör och vuxenmobbing.

10. Det här är vår tid av Fanny Härgestam handlar om Tunisien efter revolutionen och samtalen kring demokrati, politik , jämställdhet och religion torde bli många.

Vaughan
Vaughan

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

7 tankar på “Lindas tips på böcker att cirkla om

  1. Toppenlista Linda! Jag skulle gärna läsa Härgestam. Den verkar mycket spännande. Om man är intresserad av revolutionen så kan jag tipsa om Tunisian girl också.

    1. Att läsa Härgestam efter Tunisian girl är riktigt givande. Allt blir inte automatiskt bättre efter en revolution helt klart.

  2. Det är på sin plats att erkänna att Paradisträdgården borde jag ha cirklat om. Jag hade så många tankar som snurrade att jag inte ens fick ur mig en recension.

  3. Jag, En hade varit riktigt intressant att bokcirkla om! Väldigt speciell, och skulle kunna leda till många frågor om personlighet kontra utseende och kön.

    När kejsaren var gudomlig läser vi faktiskt just nu i en av mina bokcirklar – ska bli intressant att prata om. När vi läste Vi kom över havet blev det en väldig massa googlande från min sida – skulle tro det blir det nu mer.

    Augustiresan har jag med på min cirkelboktipslista också 🙂 Jag tyckte i n t e om den…men den gav bra diskussioner.

Kommentarer är stängda.