Min uppladdning inför te- och brassäsongen

carolina-top

Den är här nu. Te- och brassäsongen. Den ultimata lästiden. De mörka kvällarna, de halkiga vägarna och snömoset, snålvinden kring öronen på dig när du väntar på bussen, svidet i fingrarna när du snabbt ska skrapa bilrutorna men inte pallar gå in igen för att hämta vantarna. Allt det där som gör att:

Du kan stanna inne. Sjunk ner i fåtöljen/soffan/sängen/hundkorgen eller vad du nu föredrar för plats för den ultimata mysläsningen. Läs! Svulla TV-serier! Njut! Ingen hurtig människa får nu säga till dig att ”men SKA du inte utnyttja det fina vädret skamligt att sitta inne när solen lyser jada jada…”.

Själv laddar jag nu stort inför denna min bästa tid på året. Jag har plockat fram de här:

tofflor

men vänta lite här nu...var kom den här bilden ifrån?
men vänta lite här nu…var kom den här bilden ifrån?

Och jag var häromdagen och bunkrade upp lite nya tesorter:

te okt 2014

Min nya tröja signalerar ganska tydligt att ”nej, tack, bjud inte in mig på några släktkalas just nu – en bra lördag är en lördag i läsfåtöljen”:

introverts-tröjan

Förra söndagen ägnade jag åt att trycka in ett antal bra böcker i min Kindle. Jamen, vad är en te- och brassäsong utan en sprängfylld läsplatta, va?

Det här behövde jag, tyckte jag:
Diana Gabaldon – alla böckerna om Lord John Grey. I läsningen av Outlander-serien är jag rätt lagom framme där Lord John ger sig ut på lite egna äventyr och får egna, kortare, böcker om sig.
Terry Pratchett – fler böcker om Döden i Discworldvärlden: Soul Music och Hogfather, första två om stadsvakten: Guards! Guards! och Men at Arms, och så första två i serien om häxorna: Equal Rites och Wyrd Sisters. Att läsa Pratchett är liksom lite som att ha en godisskål stående bredvid tekannan.
Neil GaimanAmerican Gods (för att jag kom på att jag (nog) inte hade läst den)
Brandon SandersonElantris, The Way of Kings (såg just nu på bokus när jag länkade: 1258 sidor…yej!!) och The Rithmatist (och är redan halvvägs genom Elantris som är bra på Mistborn-vis)
Leigh Bardugo – Shadow and Bone (the Grisha book 1) – en fantasyserie som jag är mycket nyfiken på.

kindle1
Före
Efter. Visst ser man att den har svällt upp lite, va?
Efter. Visst ser man att den har svällt upp lite, va?

Och så ska jag, ivrigt påhejad av Kulturkollo-Helena (som är leg. Doctor-specialist) och andra, äntligen börja titta på Doctor Who, tänkte jag. Skulle det verkligen vara så att jag lyckas med det (jag är urusel på TV-serie-tittande) så återkommer jag med en stolt rapport.

Till sist ska jag begå ett trädgårdsmord. Under galet och ondskefullt mwuaaahahahahaaaa-skrattande ska jag såga ner och gräva upp och totalt förinta, utrota och köra till tippen de två klängrosorna som växer på husväggen precis där min läsfåtölj står på insidan. Varför? Dessa rara små skira rosa rosor? Jo: på sommaren tar de över hela mitt trädgårdsland med rotskott, och långa revor med sylvassa taggar. Jag är dålig på att binda upp dem och har stuckit mig på dem alldeles för många gånger. Och så får de alltid någon slags sjukdom också, de jäklarna, med bruna blad och något vitt skit som täcker dem. Så de små skira rosa rosorna någon vecka innan midsommar är inte värt det. Men FRAMFÖRALLT: på hösten och vintern (aka te- och brassäsongen) brukar de där långa grenarna lägga sig mot fönsterrutorna och gnissla på de mest ohyggliga vis. Det är inte bra för min sinnesro. Nu Ska De Bort.

Låt te- och brassäsongen börja.

 

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

18 tankar på “Min uppladdning inför te- och brassäsongen

 1. Skar också ner rosbusken igår. Den blommade fortfarande så det kändes lite sorgligt, men gnisslandet som redan börjat funkar helt enkelt inte i höstmörkret. Speciellt inte när jag har en skräckis på läslistan framöver. 🙂

  1. Nä, eller hur?! Det låter verkligen som om någon drar med naglar över fönsterrutan. Inte alls bra om man sitter där uppslukad av något riktigt otäckt.

 2. Jag älskar te- och brassäsongen. Tyvärr infaller den i år samtidigt som renoverinssäsongen och vår öppna spis leker just nu kurragömma bakom sovrumsmöblerna som står staplade i vardagsrummet. Nåja, trösten är att jag snart har ett nytt härligt sovrum att läsa i.

  1. Ja, tänk vilka mysiga kommande te- och brassäsonger du ska ha i ditt nya sovrum! Renovering är jobbigt medan det pågår, men blir så fint när det är färdigt (säger hon som bor i ett sönderfallande hus och aldrig tar tag i sånt där som renovering och uppfräschning…)

    1. Yep, och gör det inte det så går det alltid att dra upp filten så mycket runt öronen så att man inte ser smutsen… 🙂

 3. Ja, alla mysiga lästimmar är det enda jag ser fram emot med hösten. En kär vän till mig har sett till att låna ut ca 10 böcker med Pratchett och Gaiman för att göra saken lättare ^^. Och förresten, den där T-shirten, jag älskar den! Var kan man hitta en sådan?

 4. Kul att du ska se Who. Hör av dig om du behöver pepp och vägledning, som leg. Doctor specialist har jag ständig jour!

 5. Det största problemet med te- och brassäsongen är att en ju MÅSTE gå ut iaf. Till jobbet, hämta och lämna på förskolan, handla mat och då och då gå på något trevligt samkväm. Det går inte att bara sitta hemma och läsa. Problem nr 2 stavas bebis och 2,5-åring… Jag tror alltid att jag ska läsa en massa på hösten, men jag måste nog börja nöja mig med att få läst en eller två böcker under hösten.

  1. Jo, men utöver alla de där måste-gå-ut-tillfällena så behöver man inte. Inte utnyttja något fint väder eller sånt.
   Och så är det väl så att te – och brassäsongen får hållas på sparlåga den där tiden när det finns små barn med i bilden… Men vänta bara – snart låser de in sig på sina rum och låter dig läsa så mycket du bara orkar.

   1. Jo, det förstås.
    Jag har trots allt beställt nästa bokcirkelbok och de tre första delarna av Stad-serien (inspirerad av dig). Hoppas hinna en del av dem. Trots allt!

Kommentarer är stängda.