Dags att vakna! De säger att det är vår!

helena-top
Välkommen vår! Välkommen sol! Välkommen pollen! Det sistnämnda kunde jag dock varit utan, men det är likt första tussilagon, fågelkvittret och lemmeltåg av promenerande människor – ett säkert vårtecken. 

I mitt snörvlande, nysande ömsom täta tillstånd klamrar jag mig fast vid annat kulturkul som händer under våren. Just idag har Insurgent premiär, vilket är fortsättningen på Divergentsom är filmatiseringar av Veronica Roths böcker med samma namn. En annan film som går upp idag är Still Alice, som bygger på Lisa Genovas Fortfarande Alice. En film jag verkligen vill se, men jag vill läsa boken först.

En annan bok som har blivit film, eller rättare sagt TV-serie är Hilary Mantels Wolf Hall om Thomas Cromwell och Henrik VIII:s hov som SVT kommer att sända lagom till sommaren. Den boken har jag inte heller läst, så detta kanske kan bli en sporre att ta tag i den tegelstenen.

Film i all ära men borde jag inte komma ut ur bekämlighetszonen någon gång?! Vi pratar om att vidga våra vyer och lyfta näsan från böckerna eller slita blicken från TV-seriesvullandet, men det är svårt det där. Jag har sedan tidigare beklagat mig över att vi som bor långt ifrån hufvudstaden har ett begränsat kulturutbud. Jag har därför ”tagit mig i kragen” och kollat upp vad som händer i min lilla stad under våren och där fanns en del godbitar.

Just nu och en bit in under våren finns Designutställning: KNITWARE Chanel till Westwood att skåda på Falkenbergs museum där vi kan följa ”1900-talets kreativa mode inom stickat, virkat och trikå. Exempelvis jersey från Chanel, tidiga badkläder i ull, efterkrigstidens stickat i Hollywoodstil, 50-talets cocktailkoftor, 60-talets virkade kläder och 70-talets punkmode. Vi får följa betydande designers arbete men även den tekniska utvecklingen inom hand-, maskin- och industriell stickning.” Jag är ingen fantast av stickning, men denna utställning väcker helt klart ett intresse.

En annan sak jag snubblade över i mitt sökande var dans-på-lunch på samman nämnda museum: ”Dansa loss en stund, ät lunch och återvänd med ny energi och lust till jobbet.” Kul idé! (ska dock villigt erkänna att detta ligger lååång utanför min bekvämlighetszon, men som sagt: kul idé!).

Kan inte vi komma ut i stora världen får den stora världen komma till den lilla staden. Vi kan gå på Metropolitan i New York utan att gå på Metropolitan i New York. MET Opera direktsänds från den stora staden till en biosalong i den lilla. Detta ligger helt klart utanför tidigare nämnda zon, men kanske man ska testa bara därför.

Global-Uppleva och göra-Bilder-Kultur-Konsthallen-sami600x400Skulle jag dock välja att vidga mina vyer mot grannstäderna så skulle jag till exempelvis i april kunna gå på en föreläsning med Bea Uusma där hon berättar om Expeditionen. Min kärlekshistoria, vilket lockar totalt då jag älskade boken och att tipsa om den och om att ständigt prata om den. Jag blir också fascinerande nyfiken på ”Sámi Contemporary”, som visar verk av 23 samiska konstnärer från Sverige, Norge och Finland och som just nu huserar på konsthallen i Kungsbacka. ”Utställningen är ett generöst panorama av intensiv, kraftfull och aktuell samtidskonst. Många arbeten är producerade särskilt för denna utställning.”

Annat som kan locka ut mig är: ”Elizabeth I – kostymutställning på Tjolöholms Slott” och ”Seaweed -en fotoberättelse från södra Zanzibar” med fotografier av Peter Asp på Kulturhuset Komedianten i Varberg.

Avslutningsvis fann jag ett evenemang som sannolikt gör Lotta grön av avund: ”Ett Litterärt Skådespel” med Björn Ranelid och Mikael Bonnelid. Det du Lotta!

Läs mer:
Recension av Divergent
Recension av Insurgent
Recension av Expeditionen. Min kärlekshistoria

Foto: ”Spring Bloom” av ZakVTA

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →