Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Kungliga minnen

linje-ulrica

Nu börjar den kungliga veckan veckan att gå mot sitt slut. Tittade ni på det brittiska prinsbröllopet igår? Det gjorde jag. Inte i direktsändning för då var jag ute med familjen i det fina vädret, men lite senare på kvällen (tack svt/play) tittade jag på delar av evenemangen. Framförallt är jag intresserad av att de de fina kläderna och bruden var verkligen vacker och klassiskt elegant.

När jag satt där framför min dator och tittade så blev jag plötsligt mycket nostalgisk och började tänka på en person som hade älskat hela spektaklet och inte missat en sekund av det. I mitt inledningsinlägg nämnde jag min mormor som var en ivrig rojalist och som verkligen gillade allt som hade med kungahuset att göra – inte bara vårt eget utan även de övriga europeiska kungahusen. Hon samlade på “kungakort”, alltså vykort med kungligheter på, minnesböcker, broschyrer och stora praktverk med bilder på kungliga slott och liknande. När hon reste skickade hon alltid vykort till oss med kungligheter på. När jag var liten och besökte mormor bläddrade vi ofta i albumen med kort och i böckerna och förundrades över vackra smycken, kläder och rum. Så jag marinerades tidigt i kungaprakt och säkert är det därför jag fortfarande fascineras av det livet. När mormor gick bort för många år sedan packade min mamma ihop hela “kungasamlingen” och sparade den åt mig tills jag blev vuxen. Igår gick jag upp på vinden och rotade fram den. Det var från början två banankartonger fulla, men en av dem gick tyvärr förlorad i ett vattenskadad källarförråd. Jag tittar som ni förstår ganska sällan på de här sakerna nu, men jag kan för allt i världen inte göra mig av med dem.

I veckans utmaning har ni bjudit på inlägg om spännande kungliga personligheter och även de av er som inte alls är rojalister har ofta någon relation till en bok eller film om de historiska kungligheterna. Ni får inte missa att titta in hos Marias bokhylla som delade med sig av en bild på sig själv som slottsguide på Vadstena slott då hon brukar vara utklädd till Katarina Vasa. Det inlägget fick mig i sin tur att tänka på en väldigt fin historisk roman som utspelas just på Vadstena slott. Är du intresserad av den tiden och tycker om kvinnohistoria så rekommenderar jag Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter.

Apropå historiska kungligheter på bok och film så listade Fanny sina film/TV-serie favoriter och Lotta skrev om sin bästa askungesaga på TV – den serien blir jag verkligen sugen på att leta upp! Helena bloggade om sin längtar efter nästa del i Hilary Mantels bokserie om Cromwell och Tudor-släkten. Själv har jag fortfarande bok två att sysselsätta mig med i väntan på trean.

För dem som tycker att det här med kungligheter är lite gammalt och rostigt, kanske Carolinas inlägg om en annan slags kunglighet kan passa.

Vi hoppas att ni har haft trevlig tillsamman med oss den här veckan. På måndag är vi på gång igen med ett helt nytt tema!

Bild: pexels.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

2 svar på ”Kungliga minnen”

Stängt för kommentering.