Every man is an island

Vi på kulturkollo gillar naturen och miljöskildringar på olika sätt. Vi har haft tema karga landskap, skog och hav och nu har turen kommit till en verklig favorit nämligen ÖAR!

Öar är onekligen populära platser att placera historier på, kanske framför allt deckare då de ju lämpar sig YPPERLIGT för iskalla nagelbitare. Tänk Agatha Christis ”And then there were none” när ett antal personer är fast på en ö med vetskapen att en av dem är en mördare som gärna vill beta av dem alla, en efter en…

Det kryllar naturligtvis även av öar i andra sammanhang. Fantasy: Trollkarlen från Ö-världen av Le Guin, TV: serien Shetland, Feelgood: typ en tredjedel utspelar sig ju på Irland, Semester: Gotland för 17!

Det finns en stark lockelse i Ö-livet. Man är nära vattnet och känslan av att bokstavligt talat komma bort från fastlandet kan ju vara väldigt avslappnande. Samtidigt som det är något lite skämmande med en så isolerad liten landyta. Öar kan också stå som symboler för ensamhet. Ensam är stark anser vissa, ensam är utsatt tänker andra.

Vi på Kulturkollo gillar också öar och denna vecka tänkte vi alla helt enkelt lämna fastlandet och utforska vad det är så fascinerande med just öar. Ni hänger väl med?

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

3 tankar på “Every man is an island

Kommentarer är stängda.