Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Tips – vinterbok och vinterfilm

linje-ulrica

Så är års vill också jag helst krypa upp i soffan och stanna där. Men lite underhållning är ju alltid trevligt så här kommer två tips på temat vinter:

En vintrig (och läskig) bok är Vinterfolket av Jennifer McMahon. Berättelsen utspelas i West Hall, Vermont där skrämmande legender och mystiska händelser är en del av livet.

Berättelsen spänner över två olika tider. Dels 1908 när Sarah Harrisson hittas död  – mördad på ett så bestialiskt sätt – utanför sitt hus bara en kort tid efter att Sarahs dotter Gertie omkommit på ett tragiskt sätt. Dels hundra år senare när en annan familj bor i huset – Ruthie 19 år, hennes lillasyster Fawn och deras mamma Alice. En morgon är Alice spårlöst försvunnen och när barnen letar efter ledtrådar till var hon kan ha tagit vägen, så hittar de Sarahs gamla dagbok gömd under golvplankorna i mammans rum. Berättelsen de får läsa där handlar om otäcka och övernaturliga saker. Saker de aldrig hade kunnat föreställa sig! Trots att de alltid fått höra att de ska akta sig för skogen bakom huset, leder händelserna fram till att de ger sig ut där mitt i natten, för att hitta sin mamma och kanske också svaret på vad som hände Sarah den där dagen för hundra år sedan.

Ruskigt ja, men också vemodig och sorglig. Det låter kanske konstigt att beskriva en skräckbok som vacker, men den här boken är faktiskt det. Mitt bland rysligheterna finns här så mycket kärlek. Jag tror att det är det som för den här boken till något utöver en vanlig spänningsbok.

 

En vintrig film är Winter’s Bone. Jennifer Lawrence är strålande bra i huvudrollen som 17-åriga Ree Dolly som försöker rädda sig själv och sina syskon från att bli hemlösa efter att deras far tagit ett lån på huset för att betala sin borgen och därefter försvunnit. Livet i fattigdom på landsbygden på Ozarkplatån i USA är verkligen ingen dans på rosor. Här finns illegala metamfetaminlabb i var och varannan stuga, männen styr och det finns många familjehemligheter som inte mår bra av att komma ut i ljuset. Ree försöker hitta sin far för att kunna lösa huslånet och riskerar då sitt eget liv när hon börjar rota i sanningen om faderns försvinnande. Det är en riktigt stark film och Jennifer Lawrence Oscarsnominerade för sin roll.

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Ett svar på ”Tips – vinterbok och vinterfilm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.