Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Romankoll

Sent i november…

Regn, storm, mer regn och temperaturer som plötsligt dippar 20 grader på en vecka. Solen ser man endast som små glimtar om vad som en gång varit. Var det bara några veckor sedan det var sommar? Svårt att tro.. En som verkligen kunde skildra novembermörkret var Tove Jansson. I år skulle hon ha fyllt 104 år. I boken ”Sent i november” både regnar och ruskar det och invånarna i Mumindalen söker sig till varandra för såväl fysisk som mental värme. Ett sätt att överleva den här mörka månaden kan vara att just läsa om Tove Jansson, vilket valda delar av Kulturkollo också gör just nu. Själv läser jag åter igen och kanske för 1000:e gången om ”Vem ska trösta knyttet?” för sonen som till min stora glädje älskar den. Vi har också lyssnat på Jojje Wadenius låtar på repeat och det börjar bli svårt att läsa texten med normal röst. Satsmelodin tar efter musiken. Nyligen hittade han också min stora Muminbok i bokhyllan så nu gör vi djupdykningar i fler berättelser. Kometen kommer är en stor favorit, liksom bilderboken ”Hur gick det sen?”.

Men den här veckan kommer inte bara bjuda på Tove Jansson. Kanske några Körsbär i november dyker upp och en del andra höstskildringar? November är en månad som alltför många bara vill ta sig igenom, men istället kanske vi skulle lyfta månaden för vad den är? En chans att riktigt gotta ner sig i läsfotöljen, biomörkret eller teaterfotöljen innan julstressen drar igång. November har all potential att bli en riktigt kulturell månad då man dessutom kan behöva någott som motvikt till allt mörker.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.