Längtan, trängtan och väntan

helena-top

Utanför mitt fönster ser himlen ut som en betongplatta – slätstruken och grå. Hade det inte varit för allt det gröna under denna tunga himmel så hade det lika gärna kunnat vara höst. Under gårdagen tittade dock solen fram och vi skyndade oss att göra allt som hör den himlakroppen till: ut med kuddarna till soffan, häll upp rosévinet och tänd grillen. Sommarlängtet ändå!

Vi är mitt i brytpunkten mellan årstiderna nu och vi kan liksom inte besinna oss. Vi vill så gärna att det ska vara tid för solkrämskletiga kroppar, trasiga brassestolar och sand i soffan. Sommarlängtet ändå!

Tänk (om) att det snart är dags för pulserande soleksem, kliande myggbett och timslånga tjatsessionen för att få kidsen utanför dörren. Sommarlängtet ändå!

I väntan på. Nu när jag sitter här med längtan och trängtan och i väntan på, så lyssnar jag på ny musik, som antagligen kommer att följa med mig under sommaren.

Laleh har i dagarna släppt ett nytt album. Mången hyllar hennes engelska låtar, men jag fastnar främst för henne svenska där hon briljerar med språket och den där krispiga, starksvaga känslan och där allt känns så självklart.

Jag har väntat hela livet på nån
Jag har väntat hela livet på nåt
Jag har frågat alla andra
För jag trodde kanske, kanske alla andra förstått mer än mig
Mer än oss
Kanske, kanske förstått mer än mig
Men alla andra väntar också på nåtUr Vänta

Det får rinna ur mina händer
Sand överallt
Det kommer och går och det vänder
Sand överallt
Kan inte bära allt som man får
Släpp det du kan
Lite hit, lite dit, gör det ändå
Sand överallt

Ur Sand överallt

 

 

Sarah Klang har släppt en ny låt: ”New Day Coming”, som enligt henne själv är hennes första ”hApPy song”. Jag är helt frälst i allt Sarah Klang gör, så antagligen kommer jag lyssna en hel del på den här under sommaren.

Sist men absolut inte sist så släppte Lana Del Rey en ny låt för ett par veckor sedan: ”Doin Time”. Mark Beaumont på NME publicerade den 7 maj en artikel: ”Lana Del Rey’s new 2019 album – everything we know so far” i vilken han säger att ett nytt album ska vara aktuellt i mitten av 2019 (vi är där!) och han berättar också att Lana Del Rey planerar att dessförinnan ge ut en poesisamling, vilket hon nu har gjort: ”The Land of 1000 fires”. Så bring it on Lana! It’s Lanatime!

Den här veckan på Kulturkollo kommer vi att välta oss i i rejält Sommarlängt. Välkommen in i en vecka som kan fyllas av sommarläsning, grilltips och semesterplaner – välkommen in i “Sommarlängt!”. Du får som alltid gärna vara med – kommentera, länka eller skriv något eget!

Foto: ”The beach” av Ignacio Ferre Pérez

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →