Kategorier
Kulturkoll

Fem fina saker

linje-ulrica

Oj, vilken nostalgi den här veckan har bjudit på! Fem år är kanske i så många år i andra sammanhang, men när vi börjar sammanfatta våra gemensamma upplevelser under den här tiden så är det fantastiskt mycket som vi hunnit med. Så många fina möten och härliga upplevelser att man nästan inte tror att det är sant.Nackdelen med att ha inlägg i slutet av veckan är att mina kollo-kompisar redan har fått med många av höjdpunkterna, men det finns absolut mer att prata om.

Jag var inte en av dem som var med från allra första början, men sedan jag kom med i kollo-gänget har den här gruppen blivit otroligt viktig för mig rent personligt. Precis som Fanny skrev häromdagen så är vänskapen och omtanken som finns i gruppen en av de alla bästa sakerna med Kulturkollo. Så att jag fick möjlighet att vara en del av detta är såklart först på min lista.

Jag gillar när vi gör saker tillsammans och en typ att inlägg jag gillar är Kulturkollo konfererar. Det är när vi bloggar ett samtalar på bloggen om en gemensam bok. Det blir ofta intressant med fler olika perspektiv på läsningen. Vi har inte bara konfererat om böcker utan också om event som t.ex. Louisiana Literature och Nobelpriset.

Vi gillar också listor och Kulturkollo listar har varit ett återkommande inslag här på bloggen. Det har varit alltifrån självbiografiska böcker till karga film och TV-favoriter. Och så de obligatoriska årssammanfattningarna i slutet av varje år förstås.

Gemensamma upplevelser är självklart också något som ger fina minnen långt efteråt. Bokmässan är en självklar samlingspunkt och kanske det tillfället då det är mest sannolikt att vi lyckas sammanstråla alla på åtta.
Utöver det ha vi lagom regelbunda redaktionsmöten på olika platser runt om i landet, men vi ses ibland också i olika konstellationer på evenemang som t.ex. Louisiana Literature (snart dags och jag hoppas att vi är några som ses där) och på läshelger. En av de alla bästa upplevelserna för mig var när Lotta lockade med oss på en läshelg på Malören – en ö långt ute i Kalix skärgård. Det var magiskt!

 

 

Jag avrundar med att nämna en temavecka som jag var ansvarig för och som jag är väldigt stolt över. I september 2017 hade vi temat Barnbokskoll – böcker bredvid och bortom, där vi t.ex. skrev om barnböcker från andra kulturer och barnböcker som utmanar normer. Det blev sammantaget en riktigt fin vecka!
Varför nämner hon just det här tänker du kanske? Jo, för att jag avslutningsvis kom att tänka på något som kan vara ganska svårt när jag sitter här och bläddrar bland gamla inlägg – nämligen att se på sig egen del i kollektivet som något värdefullt. Det är så lätt att tänka att alla de är så mycket klokare, roligare, vassare (för de är ju så fantastiskt kloka, roliga och vassa) och blir väldigt självkritiskt.  Då är det bra med en tillbakablick och en påminnelse om att vi kan vara stolta över det arbete vi lagt ner här på Kulturkollo. Den är en fin sak.

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.