Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo konfererar om August

Idag avslöjades så de nominerade till Augustpriset 2014. Du hittar alla nominerade här. 

Debatten i media är redan igång och handlar främst om de nominerade i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok, där fem av sex nominerade är bilderböcker och den sjätte är Mördarens apa, som även den innehåller en hel del illustrationer.  Ingen ren textbok alltså och bara en bok som vänder sig till äldre läsare. Ingen bok alls för unga vuxna.  Lotta Olsson undrar i DN hur juryn egentligen tänkte, då de valde att nästan helt gå förbi titlar för ungdomar i sitt urval och Lisa Bjärbo påpekar att det är hög tid att dela på klassen, så att ungdomsböcker kan lyftas fram mer. Mördarens apa verkar visserligen vara en fantastisk bok, läs Christin Ljungqvists text om den här.

Vad säger då Kulturkollo om de nominerade i de tre klasserna? Vi kanske ska börja med just Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vad tycker ni om de nominerade? Vilka titlar saknas?

Carolina:Jag håller fullständigt med om att den här klassen borde delas – åtminstone i en bilderboksdel och en del för rena textböcker (och så delat textboksklassen även i 7-12+ 12-19 för att jag skulle varit helt nöjd). Mördarens apa är väl värd nomineringen – men sedan kände jag bara en enda stor suck över resten. Inget fel i bilderböcker, för allt i världen – men det skrivs ju så mycket mer bra barn- och ungdomslitteratur! Var är alla fantastiska kapitelböcker? Här hade jag gärna sett Lin Hallbergs Det är jag som är Juni, eller kanske Petrus Dahlins Hjärtlös eller Rebecka Åhlunds Ibland blir skogen vred. Och om det äntligen ska premieras bildberättelser – var är fantastiska Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de la Barre Nanteuil och Lovisa Burfitt? Rose Lagercrantz och Eva Erikssons fantastiska samarbete i böckerna om Dunne? Vi har väl fler illustratörer i landet än Eva Lindström (var det tionde gången hon var nominerad i år)? Roligare också – förlåt att jag svär i kyrkan men jag är inte överförtjust i Eva Lindström och tycker Augustnomineringen har blivit en Lindström show.

Linda: Jag saknar också flera böcker och håller helt klart med om att det är en alldeles för stor och spretig klass, som bör delas.  Jag hade gärna sett att Åsa Asptjärn nominerats för fina Konsten att ha sjukt låga förväntningar.  Sedan har jag läst väldigt få bilderböcker, då grabbarna O börjar bli stora, men jag undrar också vad det är som är så fantastiskt med Eva Lindström. Jag var också förvånad över att Nu leker vi den fula ankungen nominerades. Okej att Barbro Lindgren är en gigant, men det låter inte direkt nyskapande. Måste läsa för att veta. Sammanfattningsvis blev reaktionen något av ett ”jaha”. Tyvärr, då jag önskar att speciellt ungdomsböcker lyftes fram mer. Nu glöms de i princip helt bort.

I klassen Årets svenska skönlitterära bok är sex böcker nominerade. En diktsamling, Ma av Ida Börjel och fem romaner. Fyra kvinnor och två män. Vad tycker ni om de moninerade? Är det några titlar ni saknar?

Lyran: Det var med blandade känslor jag läste om de nominerade allteftersom de twittrades ut. Jag lyckades inte se presskonferensen någonstans, vet inte om det var fel på sändningen, eller helt enkelt så att jag inte kunna se den på jobbets dator. I vilket fall satt jag länge och väntade på att Majgull Axelsson och Elsie Johansson skulle nomineras. Men så blev det inte. Två andra favoriter kom i alla fall med, Sara Stridsberg med Beckomberga och Kristina Sandberg med Liv till varje pris, tredje delen i sviten om Maj. Jag lyssnade på både Sara och Kristina på Bokmässan och tyckte oerhört mycket om deras framtoning. Jag har läst dem båda sedan tidigare, men jag har inte läst någon av de nominerade böckerna.

Helena: : Väldigt roligt med Kristina Sandberg! Jag har bara läst första boken om Maj men den älskade jag. Sara Stridsberg är alltid bra så också säkert Beckomberga som jag inte hunnit läsa än. Annars är jag mest chockad (ja faktiskt) över att Majgull Axelsson inte blev nominerad. Det tycker jag är på gränsen till skandal faktiskt.

Linda: Håller med om Kristina Sandberg, trots att även jag bara läst första boken i trilogin. Jag har inte heller läst Sara Stridsbergs bok, men den tillhör de jag ser fram emot att läsa. Jag är också sugen på att läsa Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck, medan Alkemistens dotter av Carl-Michael Edenborg, inte lockar alls.

Och så slutligen Årets svenska fackbok, där vi kan läsa om bland annat popmusik, naturen, plundrare och Egypten. Vilka titlar lockar och vilka tycker ni saknas?

Lyran: Här har jag egentligen inte så mycket att orda om, men som värmlänning håller jag så klart på Lars Lerin. Jag älskar allt han gör.

Helena: : Jag har läst Anna Charlotta Gunnarssons Popmusik rimmar på politik och tyckte mycket om den, den förtjänar helt klart att lyftas fram med en nominering. I övrigt har jag inte läst någon och har inget att tillägga annat än att jag saknar Ester Roxbergs fina Min pappa Ann Christine.

Linda: Jag har Gunnarssons bok på skrivbordet på jobbet, men har mest hunnit bläddra. Den verkar läsvärd! Sedan saknar jag definitivt också Min pappa Ann Christine bland de nominerade. I stället är det Per Wästbergs pappa som får stå i centrum och det är jag ganska glad över trots allt, då Wästberg är en gammal favorit. Jag vill definitivt läsa Erik och Margot. En kärlekshistoria. Detsamma gäller Doktor Nasser har ingen bil av Tina Thunander. Andra världskriget även i denna klass och jag lockas inte nämnvärt.  Men Lars Lerin, han lockar alltid.

Vad tycker ni kära läsare?

carolina-200linda-200lyran-200helena-200

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

7 svar på ”Kulturkollo konfererar om August”

Tack för länk, kul att läsa dina funderingar. Lockas inte heller av alla titlar, men ser fram emot att läsa mer om Maj.

Jag kikade in hos dig och tycker definitivt att du ska läsa Sandberg!

Jag borde också läsa Sandberg. Lyssnade på henne på mässan och har ju inte läst henne alls. Vill lära känna Maj.

Jag tycker att det ofta är så att nomineringarna överraskar. Jag hade gärna sett Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam och Elsie Johanssons Sagas bok. De är böcker som berörde mig mycket när jag läste dem.

Stängt för kommentering.