Åttiotalet ringde och ville ha tillbaka… allt.

helena-top

Vilken nostalgivecka vi haft, som inleddes med Benvärmare, blandband & Bon Jovi! Jag brukar säga att jag inte är en nostalgiker, men nog blir det lite svårt när gamla minnen väcks – om Bullen, Band aid, Törnfåglarna, Duran duran, Miami Vice, Modedockorna, Spanarna på Hill Street, Nöjesmassakern och när det snackas om blandbandets ultimata mix. Vi minns vårt -80-tal såväl som neon, pastelligt och barndomsnaivt som med tonårsångest och omvärldsuppvaknande (för flera av oss var det just nu som omvärlden tog plats i våra medvetande) och TV-rutorna fylldes av svältande barn, Tjernobyl och stormaktspolitik.

Carolina gick ”all in” i veckan och skrev hela tre inlägg; om sin kärlek till Ratata och Mauro Scocco (som tydligen sjöng bara för henne minsann?!) och lyckades i ett senare inlägg knyta samman OKEJ med Judith Krantz och inte minst skrev hon om Åttiotalets folkparksturnéer. Anna skrev om tantsnusk och bjöd på en fin bild på sig själv, vilket några frivilliga också gjort via Instagram med #benvärmareblandbandbonjovi. Helenas fina inlägg Ett annat 80-tal handlar om den då fruktade sjukdomen aids, litteratur om den och kärleken till Freddie Mercury.

Lottas inlägg En samlares nostalgitripp, fick i alla fall mig att gå ”down memory lane”. Jag var en. Jag var en samlare av rang. I Fangirlandet i sitt esse kunde ni läsa om vad tonårsaktiga hormoner kan leda till och Linda fick oss att minnas musiken, radioprogram och musik-TV i Blandband, LP-skivor och en Taube-chock. Några av oss var tweenies under -80-talet, andra var tonåringar och några av oss var barn – Johanna skrev om att vara barn på -80-talet och påminde oss om en härlig blandning av barnprogram.

Veckans utmaning gick ut på att berätta om sitt -80-tal utifrån vad man gjorde, såg, läste och vilka idoler man hade. Utmaningen fick ett härligt genomslag och det har varit otroligt kul att läsa – inte minst på grund av att vi alla är i olika åldrar och har upplevt -80-talet på så olika vis. Följande hängde på i utmaningen:

Yllet yrar

Den läsande kaninen

I will not keep calm and you can fuck off

I Elinas hylla

Bokrygg

Mias bokhörna

Feministbiblioteket

Lottens bokblogg

What You Readin?

Mest Lenas godsaker

Stories from the city

Bokhyllan i pepparkakshuset

Boklysten

Old adult reads young adult

Fantastiska berättelser

Enligt O

Fler svar finns i kommentarsfältet – missa inte det.

Jag hoppas att ni, likt jag, har haft en underhållande vecka! Nu är det dock hög tid att ta av sig nostalgikoftan och blicka framåt istället. Imorgon är det ny vecka och nytt tema. Välkomna!

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →