Kategorier
Kulturkoll

Några inlägg som vi önskar att fler ska läsa

Vi har publicerat nästan 800 inlägg på Kulturkollo under första året och självklart har de inte blivit lika mycket uppmärksammade. Vi har kikat igenom och letat efter guldkorn som vi önskar att fler skulle upptäcka.

Helenas val: Jag skulle vilja att hela världen läste Fannys fina och smärtsamma Min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen, och så blev jag väldigt inspirerad och glad av Annas intervju med Jesper Högström om att översätta Wolf Hall. Av mina egna plockar jag fram Att vara kvinna om förebilder och Landsbygden och dess minnen.

Fannys val: Jag skulle vilja att fler läste Lyrans Att leva i exil – och att komma hem, som är väldigt intressant. Av mina egna vill jag – trots att den inre självkritikern vrider sig i plågor – lyfta fram ovan Min strupen sår, mitt hjärtas skri i världen och ett mer lättsamt inlägg: Boknörderi är väl också en sport?!.

Lindas val: Jag vill lyfta fram den gemensamma intervju jag och Anna gjorde med Annika Koldenius, som handlade om sorg i allmänhet och hennes bok Vi var alltid beredda i synnerhet. Av mina egna tänker jag främst på mitt försök att diskutera kanon i Att sälja in litteraturen. Jag gillar också Carolinas inlägg Cynisk hertig möter oskuldsfull flicka enligt Cartland-standard 1A skarpt och Helenas Torchwood och politiken. Två kreativa inlägg.

Annas val: Jag älskade intervjun med Jon Kálman Stefánsson och skulle hoppas att fler hade läst den, mina frågor var sådär men hans svar! Underbara. Av era så tycker jag att Lottas hyllning till Ranelidska  borde läsas av fler.

Carolinas val: Jag tycker (precis som Linda själv) att fler borde läsas Lindas intressanta inlägg om kanon i Att sälja in litteraturen. Och alldeles för få har hittat Helenas ruggiga tipslista Ruskigheter för regniga dagar. Sen håller jag gärna upp inläggen Astrid och Astri samt Och skal du läsa, gör det korrt, At saucen ej må fräsa öfver: Om äldre lyrik av mina egna.

Lottas val: Jag fastnade för Lindas inlägg Olivia Bergdahls poesiskola. Den intervjun väcker intresse och nyfikenhet även hos en sån lyrikskeptiker som jag. Två andra inlägg som väcker känslor fast av andra slag är Helenas Att älska och förlora, två halva ark papper och Carolinas Gotländsk brudmarsch som båda fick mig att fälla en liten tår. Anna har gjort många fina intervjuer och där väljer jag att lyfta fram den med Jesper Högström som översatt Hilary Mantel till svenska. Superintressant! Fanny skrev ett läsvärt inlägg Skönlitteratur – en lisa för själen om litteraturens läkande kraft. Lyrans inlägg Fyra sanningar och en lögn tyckte jag var jättekul – och otippat. Det rubbade helt min bild av Lyran! Av mina egna inlägg så tycker jag att ni kan läsa min sammanställning över bokhandlar vs. gym Visa mig en stad med fler bokhandlar än gym och jag flyttar dit.

 

Vilka inlägg har du uppskattat mest?

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.